OVAJ ZADATAK DIREKTOR MATEMATIČKE GIMNAZIJE NE UME DA REŠI: Ovaj problem muči ga već godinama
Foto: Dado Đilas, Fonet

Upis traje do 1. juna

OVAJ ZADATAK DIREKTOR MATEMATIČKE GIMNAZIJE NE UME DA REŠI: Ovaj problem muči ga već godinama

Društvo -

BEOGRAD - Upis u Matematičku gimnaziju traje do 1. juna i očekuje se da, kao i prošle godine, tri mala maturanta konkurišu na jedno mesto.

Nažalost, nema toliko kandidata za mesto nastavnika stručnih predmeta, ni za školu od nacionalnog značaja. Po zakonu i kolektivnom ugovoru, na mesta koja nedostaju zapošljavaju se tehnološki viškovi.Direktor Matematičke gimnazije već nekoliko godina ne može da reši jedan zadatak. Profesori matematike, informatike, fizike odlaze. U penziju, u inostranstvo, za boljom platom.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Ako najkvalitetniji nastavnici ne rade sa najboljom decom, neće biti ovakvih rezultata, kakve naši učenici postižu", ističe direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.Tradicija duža od pola veka i 500 medalja. To su rezultati koji obavezuju – najviši kriterijumi za upis učenika i za one koji ih uče.

"Uživamo da produbljujemo i svoje i njihovo znanje. Možda nas najviše preporučuje rad na fakultetu. Verovatno nas naši profesori primete po dobrim rezultatima i preporuče. Matematički fakultet ima izuzetnu saradnju sa Matematičkom gimnazijom", kaže profesorka matematike Bojana Matić.

Ali u učionicu bi tek manje od polovine onih koji upišu matematički fakultet. Slično je i kod drugih predmeta.Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković upozorava da postoji manjak profesora matematike, fizike, informatike, hemije."Mislim da će uskoro biti manje i profesora književnosti i jednostavno ne možete ljude koji tu već rade da zadržite", napominje Jasna Janković.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Matematička gimnazija je, za prethodne tri godine, koliko traje zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, zaposlila 15 nastavnika, tehnološke viškove iz drugih škola. Ali ne za stručne predmete.Ognjanović navodi da za te predmete nema tehnoloških viškova.

"Tako da smo bili prinuđeni da neke mlade ljude zapošljavamo na određeno vreme do raspisivanja konkursa. To se odlaže i stvara nemirnu atmosferu za rad sa učenicima", dodaje direktor Matematičke gimnazije.Iz Unije sindikata prosvetnih radnika poručuju da se zalažu za sistemsko otvaranje konkursa tamo gde je manje ljudi.

"Gde se ukazuje potreba za određenim brojem ljudi, uz jaku kontrolu da se puste konkursi", kaže Jasna Janković.Trenutno, u Srbiji tek dva nastavnika matematike nemaju nijedan čas ni u jednoj školi. Upražnjenih mesta je, samo u Beogradu, bar 20 puta više.

(RTS/Foto: Dado Đilas/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track