DANAS SE SEĆAMO PREMINULIH: U Srbiji prošle godine HIV odneo 10 života
Foto: Shuter

Centralna manifestacija na platou ispred Filozofskog

DANAS SE SEĆAMO PREMINULIH: U Srbiji prošle godine HIV odneo 10 života

Društvo -

BEOGRAD - Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS. Srbija se priključuje obeležavanju ovog memorijala.

Pod sloganom "Zaustavimo AIDS zajedno" Međunarodni dan obeležiće se u svim većim gradovima u Srbiji, a centralna manifestacija u Beogradu održaće se na platou kod Filozofskog fakulteta gde će biti postavljeni štandovi organizacija koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV / AIDS-om.

U Srbiji su 2016. novootkrivene 164 osobe inficirane HIV-om, a deset osoba je umrlo od AIDS-a, izjavila je u petak epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Danijela Simić.

Ona je istakla i da je 2016. godine za lečenje osoba inficiranih HIV-om potrošeno više od milijardu i 200 miliona dinara, što je za 25 odsto više sredstava na teret RFZO-a obezbeđeno nego u 2015. godini.

"Od početka epidemije 1985. godine u našoj zemlji je registrovano oko 3.500 osoba inficiranih HIV-om od kojih je polovina obolela, a trećina umrla od AIDS-a", rekla je Simić koja je šef Odeljenja za HIV infekciju, polno prenosive bolesti, virusni hepatitis i tuberkulozu.

SIDA SE TIHO ŠIRI PO SRBIJI: Sve više obolelih, prošle godine 164 novozaraženih i deset umrlih

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SRPKINJA SVETSKO ČUDO: Dali joj tri meseca života, a ona pobedila rak sa metastazama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track