Žale se jer nisu priznati odgovori grafitnom olovkom

Mala matura

Žale se jer nisu priznati odgovori grafitnom olovkom

Društvo -
Prigovori se predaju najpre školskoj komisiji, a potom, ako i dalje smatraju da su oštećeni, i okružnoj komisiji

BEOGRAD - U osnovnim školama u Srbiji objavljeni su preliminarni rezultati završnog ispita, a prema prigovorima pristiglim do podneva, osmaci su se uglavnom žalili na to što im nisu priznati odgovori zaokruživani ili podvlačeni grafitnom olovkom, iako je bilo obavezno da to čine hemijskom.

U OŠ "Kralj Petar Prvi" test je rešavalo 86 osmaka, i do podneva je pristiglo desetak primedbi, rekla je direktorka škole Milka Boškov.

U OŠ "Sveti Sava" malu maturu polagalo je 50 učenika i, prema rečima direktora Dejana Stankovića, deca su već izračunala kolilko bodova su osvojila i u najvećem broju slučajeva rezultati se poklapaju sa izveštajima pregledača.

"Pre rešavanja testa nekoliko puta su upozoreni da konačne odgovore moraju zaokružiti hemijskom, a ne grafitnom olovkom", rekao je Stanković.

U Školi "Svetozar Marković", već su izračunali prosečan broj bodova sa male mature.

"Iz matematike prosek je 13,23 boda, a iz srpskog 16,08 ", rekao je direktor Dragi Lukić i podsetio da se prigovori predaju najpre školskoj komisiji, a potom, ako i dalje smatraju da su oštećeni, i okružnoj komisiji.

Žalbe okružnim upisnim komisijama mogu se predati sutra, a konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs, uz pomoć šifre.

Konačan raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima je 5. jula, a upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu trajaće 6. i 7. jula.

Preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu biće objavljena 7. jula, posle 15 sati. Učenici će moći da predaju listu želja za drugi upisni krug 9. jula, a upis je 12. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track