AKCIJA KURIRA ZAŠTITIMO DECU NA EKSKURZIJAMA: Pijane šofere na robiju!
Foto: Foto: Shutterstock, Foto: Marina Lopičić

BRUKA

AKCIJA KURIRA ZAŠTITIMO DECU NA EKSKURZIJAMA: Pijane šofere na robiju!

Društvo -

Petorica vozača autobusa htela da voze đake pod dejstvom alkohola i platiće samo do 20.000 dinara kazne. Zbog svesnog ugrožavanja života oni bi morali da budu u zatvoru

Vozači autobusa koji su pijani došli da voze đake na ekskurzije samo će platiti kaznu između šest i 20.000 dinara iako su, da nije bilo saobraćajne policije da ih u tome spreči, mogli da ugroze živote na desetine dece!

Saobraćajci su u okviru opsežne kontrole ispravnosti autobusa i sposobnosti vozača iz saobraćaja isključili sedam šofera, od kojih su petorica bila pod dejstvom alkohola!

- Naglašavamo da je u Pančevu šofer koji je trebalo da prevozi decu na ekskurziju zatečen sa 1,15 promila alkohola u organizmu, zbog čega će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara, odnosno biće mu izrečeno šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca, dok će prevoznik biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara - kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

foto: Foto: Zorana Jevtić

Zakon je takav, ali Kurir se zalaže da bude promenjen i da te osobe koje su svesno došle na tako odgovoran posao pijane treba da budu u zatvoru. Naši sagovornici smatraju da su sadašnje kazne preblage. Advokat Nebojša Milosavljević ističe da bi šofere trebalo odmah uhapsiti!

- Strana zakonodavstva su ovakav problem već prepoznala, te vozače koji ugrožavaju živote i dece i drugih ljudi sankcionišu na najstroži način. Na Zapadu se i manji prekršaji u vožnji kažnjavaju zatvorom, što bi i mi, znajući koliko se nesreća dogodi zbog alkohola, trebalo da radimo! - naglašava Milosavljević.

foto: Foto: Fonet

Jasna Janković, predsednica Unije prosvetnih radnika Srbije, kaže da su ovi podaci skandalozni.

- Ne mogu da zamislim osobu koja je spremna da vozi, a kamoli da vozi decu, u alkoholisanom stanju iako zna da može biti potpuno neuračunljiva! Očekujem od nadležnih da ih što strože sankcionišu, a za početak da im trajno oduzimaju dozvole. To je nezamislivo u razvijenim zemljama, ali se nama, nažalost, ovakvi loši vicevi stalno dešavaju.

Pored problema sa alkoholisanim vozačima, policija je utvrdila i da šest autobusa nije bilo tehnički ispravno, četiri nisu posedovala odgovarajuće pneumatike iako su imali uverenje da su tehnički ispravni. Ministar Šarčević

RAZAPETI IH NA STUB SRAMA

- Sramno je što neke agencije šalju ne samo loše autobuse već i pijane vozače da nam voze decu i ugrožavaju njihove živote. Takve treba razapeti na stub srama. Očekujem od policije da ih strože kažnjava, a mi ćemo kao ministarstvo da obaveštavamo škole i roditelje da ne putuju s takvim agencijama. Veoma je važno da autobus sa đačkom ekskurzijom ne krene na put dok ga ne prekontroliše saobraćajna policija - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da se radi na uređenju segmenta dečjeg turizma.

J. PRONIĆ - R. KANTAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track