ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE ČUVAO KALABIĆA: Do Dražine smrti krili smo ga u stanu u Kosovskoj!
Foto: Arhiva

ON JE IZDAO ČETNIČKOG KOMANDANTA

ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE ČUVAO KALABIĆA: Do Dražine smrti krili smo ga u stanu u Kosovskoj!

Društvo -

BEOGRAD - Čuveni beogradski advokat Toma Fila otkrio je porodičnu priču koja govori o poslednjim danima Nikole Kalabića. Igrom slučaja, priču o Kalabiću ispričao mu je vozač njegovog oca, čovek po imenu Josif.

"Nikada ranije nisam to ispričao, jer me niko nikada nije pitao za Kalabića. A i zašto bi mene pitali", kaže Fila.

foto: Dragan Kadić

"Josif je po zanimanju bio vozač, a u Ozni nikada nije dogurao više od stražara. Kada je otišao u penziju, bio je vozač mog oca, a kraće vreme je vozio i mene. Pokazao mi je zgradu u Kosovskoj ulici, iza Skupštine, zgradu koja se nalazi odmah do današnjeg kafića 'Ajs bar'. Na poslednjem spratu su bile garsonjere koje su izdavane pre rata. To je Ozna držala i Josif je bio određen da spava sa Kalabićem. I Kalabić je svako jutro dobijao sledovanje - čuturu rakije i hranu. Josif mu je, tako mi je pričao, dodavao još jednu čuturu za hranu, jer je voleo mnogo da jede, a Kalabić je voleo da pije.

Rekao mi je da ga je Kalabić jedno jutro pitao: 'Je li, Josife, hoće li ovi da održe reč?' Josif je već tada znao da neće, ali nije hteo da mu kaže.

Proveo je s njim dugo vremena, možda i dve godine, ali to ne znam precizno. Kada je uhvaćen Draža i kada je osuđen, jednog jutra došao je policajac i dao zadatak Josifu da ode u Beč i preuzme neke kamione koje naša država dobija kao pomoć. Pomislili su da su se možda zbližili i hteli su da ga udalje. Kada se Josif vratio, više nikada nije video Kalabića. Naravno, nije smeo da pita šta se dogodilo. Po njegovom mišljenju, streljan je zajedno sa ostalima na Ratnom ostrvu, piše Nedeljnik.

Posle je bilo priča da su ga brodom poslali u Južnu Ameriku, bila je i ona priča da je u Vojvodini uzeo novi identitet, da je bio u Kikindi pa se jednom napio i za šankom počeo da priča previše, da bi potom došao Krcun i lično ga ubio. To su bile gluposti koje su pričali tako da se zamajava narod, možda ih je i grizla savest što nisu održali reč.

(Kurir.rs/Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja