(FOTO) MOJ OTAC, RATNI ZLOČINAC: Ispovesti dece haških optuženika
Foto: Privatna Arhiva, Fonet

EKSKLUZIVNO

(FOTO) MOJ OTAC, RATNI ZLOČINAC: Ispovesti dece haških optuženika

Društvo -

Sinovi i ćerke ljudi optuženih za ratne zločine na Balkanu otkrivaju kako su im haške optužnice promenile život i zašto ostaju lojalni svojim očevima

Tog prolećnog dana tada dvadesetšestogodišnja Biljana je žurila u stan svojih roditelja da im donese radosne vesti. Nekoliko dana ranije saznala je da je u drugom stanju, a odmah potom krišom se udala za svog momka.

foto: Privatna Arhiva

Međutim, i njen otac Mićo Stanišić je imao da saopšti porodici jednu važnu vest. Istog jutra, u martu 2005. godine, Tribunal u Hagu je objavio da je protiv njega podignuta optužnica za zločine protiv čovečnosti počinjene u vreme kada se nalazio na poziciji ratnog ministra policije bosanskih Srba.

foto: Privatna Arhiva

„To je bio najtraumatičniji dan u mom životu“, kaže Biljana.

To veče Biljana je provela kod kuće, uplakana, dok se njen otac pripremao za prvu noć u zatvorskoj ćeliji u Holandiji, gde je trebalo da odgovara za progon, ubistva i mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva tokom 1992. godine. Prema navodima podignute optužnice, bio je odgovoran za to što nije sprečio ratne zločine, koji su oterali u smrt više od 1.700 ljudi.

Osam godina kasnije, zajedno sa još jednim visokim zvaničnikom bosanskih Srba, osuđen je na 22 godine zatvora zbog učešća u „udruženom zločinačkom poduhvatu“... CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DARKO MLADIĆ ZA KURIR TV: Moj otac može da umre svakog časa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track