PODVIG LEKARA NA VMA: Pacijentkinji oboleloj od raka, izvadili plućno krilo bez otvaranja grudnog koša
Foto: Nebojša Mandić

TORAKOSKOPIJA

PODVIG LEKARA NA VMA: Pacijentkinji oboleloj od raka, izvadili plućno krilo bez otvaranja grudnog koša

Društvo -

BEOGRAD - Na Vojnomedicinskoj akademiji uspešno je urađeno odstranjivanje celog plućnog krila pacijentkinji oboleloj od karcinoma pluća, bez klasičnog otvaranja grudnog koša.

Plućno krilo je izvađeno minimalno invazivnim pristupom, kroz mali rez na grudnom košu, bez širenja rebara - torakoskopijom.

Intervencija je obavljena kod pacijentkinje stare 71 godinu što je prvi slučaj odstranjenja celog plućnog krila minimalno invazivnim pristupom u Srbiji.

Postoperativni tok je prošao uredno, a pacijentkinja je nakon pet dana puštena na kućno lečenje u dobrom opštem stanju.

"Pacijentkinja je bila idealni kandidat za takvu vrstu intervencije, jer ima pridružene bolesti - kardiovaskularne bolesti, dijabetes. Karcinom je bio lokalizovan sa leve strane na završniom delu levog glavnog bronha", pojasnio je puk. dr Nebojša Marić koji je predvodio hirurški tim.

foto: Zorana Jevtić

Prednosti ove vrste intervencije su što je oporavak pacijenata mnogo brži neko kada se radi klasična operacija otvaranjem grudnog koša. Pacijentkinja je petog dana izašla na kućno lečenje, dok se kod klasične operacije najmanje dve nedelje leži u bolnici.

"Pacijent se brže oporavlja, što je veoma važno ukoliko je potrebno dodatno lečenje hemoterapijom", pojašnjava Marić.

Operacije tog tipa se rade od 2010. godine u svetu, a prvi je uradio prof. Dijego Gonzales Rivas, a dr Marić se kod njega usavršavao u Šangaju.

Odstranjivanje celog plućnog krila torakoskopijom prvi put je sada izvedeno, dok se odstranjivanje dela plućnog krila radi od 2014 godine.

Hirurški tim predvodio je puk. asist. dr sc. med. Nebojša Marić, tokom operacije je asistirao puk. dr Aleksandar Ristanović, anesteziju je vodio dr Aleksandar Vranjanac, a u operaciji su učestvovali i kapetan dr Dejan Stojković i Jasna Lukić, instrumentarka.

Ovakve operacije preporučeno se izvode samo u ustanovama u kojima postoji višegodišnje iskustvo primene videoasistirane grudne hirurgije u lečenju karcinoma pluća.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SRPKINJA SVETSKO ČUDO: Dali joj tri meseca života, a ona pobedila rak sa metastazama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track