ZAGAĐENJE: Dim koji stiže iz Vinče je opasan
Foto: Twitter

Požar na deponiji smeća biće teško ugasiti

ZAGAĐENJE: Dim koji stiže iz Vinče je opasan

Društvo -

Požar na deponiji u Vinči, koji bukti već više od dvadeset dana, može ozbiljno da ugrozi zdravlje stanovništva, a izgleda da će potrajati.

Ovo je saopštio dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu dr Ivan Gržetić, naglasivši da deponija u Vinči i nije prava de-ponija, već obično smetlište. On objašnjava da smeće koje se raspada u prvih nekoliko meseci otpušta ugljen-dioksid, a zatim metan, koji gori.

Požar i dim sa deponije u Vinči, po profesoru, nisu bezopasni.

- Moram da priznam da su ti materijali koji se oslobađaju i isparavaju zajedno s tim toplim gasovima koji izbijaju iz de-ponije ponekad i vrlo opasni po ljudsko zdravlje. Naša sreća je što su te deponije daleko od Beograda i što dok vetar nosi taj dim i smrad, on ih u isto vreme razblažuje. Ali naša nesreća je što se unutar tih gasova nalaze brojne kancero-gene supstance i druge supstance opasne po ljudsko zdravlje - kaže on.

Gradski štab za vanredne situacije održao je hitnu sednicu.

Odlučeno je da Zavod za javno zdravlje redovno vrši moni-toring zagađujućih materija u vazduhu na široj teritoriji grada. Gašenje je otežano jer je žarište požara na dubini od više desetina metara.

N. G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track