Operišete diskus herniju i za 3 dana idete na posao? Može i to!
Foto: Promo

SVETSKI NIVO Endoskopska hirurgija - efikasna s minimalnim rizikom

Operišete diskus herniju i za 3 dana idete na posao? Može i to!

Društvo -

Danas postoji metod kojim se kroz rez od nekoliko milimetara otklanja oboleli deo diska, posle operacije odmah se hoda, bol nestaje, a sutradan se ide kući

Diskus hernija najčešće je oboljenje kičme i uglavnom pogađa ljude u najproduktivnijem periodu života, koji su zbog bolesti prisiljeni na duga bolovanja. Operacija je često jedino rešenje. Pored standardnog operativnog lečenja, koje zahteva dug oporavak, danas postoji metod kojim se kroz jednu ubodnu ranu od nekoliko milimetara otklanja oboleli deo diska, oslobađa se pritisnuti nerv i bol nestaje.

Reč je o endoskopskoj operaciji kičme, posle koje se nakon dva sata normalno ustaje i hoda, sutradan se ide kući, a nakon tri do pet dana zatvara se bolovanje i nastavlja sa svim redovnim aktivnostima.

Sve za dobrobit pacijenta

Ova operacija se u Srbiji zasad radi samo u Bel Medicu, a izvodi je dr sci. med. Marko Marković, jedini neurohirurg kod nas koji radi kompletno endoskopske operacije kičme i jedini internacionalni instruktor za ove vrste operacija u jugoistočnoj Evropi.

Upravo to što je jedini, a bolest je česta, motivisalo je Bel Medic da, u saradnji sa nemačkom kompanijom "Riwospine" i uz podržku "Farmalogista", organizuje Prvi simpozijum minimalno invazivne kompletno endoskopske hirurgije kičme jugoistočne Evrope, održan 9. juna. Povodom toga razgovarali smo sa dr sci. med. Markom Markovićem, jednim od inicijatora ovog simpozijuma na kome su se okupili najveći svetski stručnjaci iz ove oblasti.

- Ova vrsta operacije je malo zastupljena u regionu, a i u Evropi, iako ima veoma visoku bezbednost i efikasnost, tako da je smisao ovog simpozijuma da se nove generacije lekara obuče za endoskopske operacije kičme, a sve zbog dobrobiti pacijenata - kaže dr sci. med. Marko Marković.

Rizik minimalan, efekat maksimalan

Endoskopsko operativno lečenje najsavremeniji je način lečenja diskus hernije i stenoze kičme. Preporučuje se osobama kojima je hrskavica izletela i prikleštila živac i pacijentima koji imaju blago suženje kičmenog kanala. Endoskopska operacija je vrlo komforna i za pacijenta i za lekara, jer cela procedura, zajedno sa pripremom, traje oko sat vremena. Radi se pod kontrolom rendgena, što ne škodi pacijentima, a za hirurga je dragoceno jer doprinosi preciznosti procedure.

Još jedna od prednosti ovakve vrste operacije je i u tome što je rizik od infekcija, priraslica i svih neželjenih efekata operacije sveden na minimum, a i nije potrebna bolnička fizikalna rehabilitacija.

- Svim obavezama, čak i sportskim aktivnostima, pacijent se može vrati za mesec dana. Umerenije fizičke aktivnosti mogu se obavljati i ranije - ističe dr Marko Marković. Bel Medic

SVETSKI STRUČNJACIU BEOGRADU

Na „Prvom simpozijumu minimalno invazivne kompletno endoskopske hirurgije kičme Jugoistočne Evrope - inovativne tehnike i indikacije za operacije lumbalne, torakalne i cervikalne kičme" okupili su se najveći evropski i svetski stručnjaci u oblasti minimalno invazivne hirurgije kičme. Pored dr sci. med. Marka Markovića iz Bel Medica, predvanja su držali prof. dr Kristijan Vojcehovski, čuveni nemački neurohirurg, Semi Ozdemir i Given Jurkoglu, koji spadaju među najveće svetske spinalne hirurge, a bio je tu i Dirk Getel, direktor Kompanije „Riwospine", ćerke firme „Richard Wolf GmbH", prvog i najpoznatijeg proizvođača endoskopske opreme na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja