VINČA NAS IPAK TRUJE Alarm hemijskog stručnjaka: Čestice sa deponije su kancerogene!
Foto: Twitter, Printscreen

Ugroženo više od pola miliona Beograđana

VINČA NAS IPAK TRUJE Alarm hemijskog stručnjaka: Čestice sa deponije su kancerogene!

Društvo -

BEOGRAD - Više od 500.000 građana prestonice u ozbiljnoj je opasnosti od kancerogenih materija koje već danima udišu zbog požara na divljoj deponiji u Vinči, a da je situacija i više nego alarmantna potvrdio je danas Petar Pfendt, penzionisani profesor životne sredine na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

foto: Printscreen

I televizija Pink danas je izvestila o onome na šta Kurir apeluje već danima - da se zbog metana i otpada koji već tri nedelje gori na dubini od 30 metara gradom širi nepodnošljiv smrad, kao i da su gasovi koji se oslobađaju sa smetlišta veoma opasni po zdravlje, jer sadrže kancerogene agense.

NIKAD NIJE BILO OVAKO KRITIČNO: Požar u deponiji Vinča zauzdan, vazduh zagađen

Kako je objasnio profesor Pfendt, reč je o velikoj deponiji komunalnog otpada, na kojoj, s obzirom na to da je neuređena, treba očekivati požare.

"Gasovi nastaju na dubini od 10 metara i tu se stvara veliki broj različitih supstanci - istraživanja na zapadu su pokazala da postoji oko 4.000 različitih jedinjenja, od kojih je samo 200 identifikovano. Ona koja su identifikovana spadaju u krajnje opasne pojave sagorevanja, a opasnost postaje sve veća i veća kada gore duže vremena", istakao je Pfendt u jutarnjem programu Pinka.

foto: Printscreen

On je naveo da se čestice čađi, u zavisnosti od kretanja vetra, nalaze svuda oko nas, kao i da se mogu uporediti sa česticama duvanskog dima ili dizel motora.

"To su kancerogene čestice prve kategorije", krenuo je da upozori profesor Pfendt, ali je voditeljka razgovor naglo preusmerila na drugu temu.

foto: Printscreen

Podsetimo, dok su nadležne službe danima objašnjavale građanima da dim koji ih guši nije opasan, stručnjaci i lekari ocenjuju da je posebno ugroženo zdravlje stanovnika Palilule, Grocke, Zvezdare i Voždovca, kojih je oko pola miliona.

DRAMATIČNO! VELIKA OPASNOST IZ VINČE: Kancerogeni dim ugrožava 500.000 ljudi!

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je da poslednjih dana nije konstatovano prekoračenje zagađujućih materija u vazduhu, ali se građanima preporučuje da se povuku u zatvoren prostor i zatvore prozore kad osete neprijatan miris.

foto: Twitter

"Posebna pažnja usmerena je na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo, Zvezdara, ali i na ostale delove grada koji mogu biti pod uticajem. Dosad preduzete mere za suzbijanje dima s deponije Vinča nisu dale rezultate koji bi uticali na poboljšanje kvaliteta vazduha na pojedinim lokacijama", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/ Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bujica im za minut odnela sve što su stvarali godinama! Ovako izgleda selo Uljma posle iznenadne poplave

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track