OSMACI, SPREMNI? U sredu počinje mala matura, prvo se polaže srpski
Foto: Dragana Udovičić

Završni ispit traje tri dana

OSMACI, SPREMNI? U sredu počinje mala matura, prvo se polaže srpski

Društvo -

BEOGRAD - Završni ispit za osmake počinje u sredu 14. juna i trajaće tri dana, a zavisno od broja bodova na testovima i uspeha u osnovnoj školi učenici će biti rangirani za upis u srednju školu.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika polaže se u sredu 14. juna u 9 sati, u isto vreme 15. juna zakazan je test iz matematike, dok će kombinovani test iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije učenici polagati u petak 16. juna.

Svi učenici moraju polagati malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena. Bodovi sa testa sabiraju se sa bodovima osvojenim na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda i čine osnov za rangiranje učenika.

Na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj školi učenici mogu imati maksimalno 70 bodova, a bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnozi sa četiri, a opsti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomnoži sa pet.

Koordinatorka za srpski jezik u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Kata Simić Mišić kaže da su testovi za malu maturu spremni i da sve teče po planu.

"Pripremu testova počeli smo krajem prošle godine. U timovima su nastavnici iz osnovnih škola, a recezenti su nam univerzitetski profesori", pojasnila je Simić za Tanjug.

Ona je dodala da su se trudili da pitanja na testu budu u skladu sa onim što su učenici radili u školi, da ne bude iznenađenja.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti već 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.

Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.

Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 7. jula kada se predaje lista želja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAMIONIMA STIGLI NA MATURU: Vranjski srednjoškolci smislili najkreativniji način da proslave kraj škole

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track