Najnovije vesti

VOZAČI AUTOBUSA TVRDE: Srpske turiste vraćaju sa granice! U Crnu Goru od noćas samo sa pasošem!
Foto: Kurir

Zbogom ličnoj karti

VOZAČI AUTOBUSA TVRDE: Srpske turiste vraćaju sa granice! U Crnu Goru od noćas samo sa pasošem!

Društvo
18:35h

BEOGRAD - Građani Srbije u Crnu Goru više neće moći da putuju samo sa ličnom kartom, već će im za prelazak državne granice biti potreban pasoš, piše Kamatica.

Iz Granične policije Srbije za N1 je rečeno da za sada nemaju takve informacije i da im se niko nije žalio zbog vraćanja sa crnogorske granice.

foto: AP/Ilustracija

Vozači autobusa su za Kamaticu rekli da je u proteklih 24 sata veliki broj naših turista vraćen sa crnogorske granice jer nisu kod sebe imali pasoš, odnosno putnu ispravu nisu posedovala deca koja su putovala sa roditeljima.

Posle priključivanja Crne Gore NATO došlo je do promene zakona, pa je sada za ulazak u ovu zemlju potrebno posedovati pasoš. Iako zakon stupa na snagu od 1. 7. 2017. godine, počeo je da se primenjuje od sinoć.

Pojedini srpski mediji su u toku dana, međutim, javili da je crnogorska policija demantovala da građani Srbije u Crnu Goru mogu samo sa pasošem i navela da će ulazak u tu republiku biti moguć i uz ličnu kartu kao i do sada.

Zakon nalaže i da je obavezno posedovati i saglasnost za put maloletnog deteta ukoliko samo jedan roditelj vodi decu sa sobom. Saglasnost se overava kod notara, a minimalna cena za overu je 500 dinara.

foto: AP/Ilustracija

Ukoliko deca ne poseduju pasoše, zahtev za izdavanje podnosi jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja koju overava notar (ova overa se plaća), a ukoliko su oba roditelja prisutna, nije potrebna saglasnost, već je dovoljan samo potpis na zahtevu za izdavanje.

Ukoliko je do puta ostalo svega par dana, mora se uz podnošenje zahteva za izdavanje pasoša priložiti i dokument koji potvrđuje hitnost, u ovom slučaju rok za izdavanje je 48 sati od trenutka podnošenja zahteva, a cena od 3.600 dinara, kod hitnog izdavanja je ista kao i ukoliko se dokument izdaje redovnim putem, kažu u MUP.

(Kurir.rs/Kamatica/N1/Foto: Milica Jeremić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Ekskluzivna ispovest majke čiji je sin umro u zatvorskoj bolnici

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...