VOJNI SINDIKAT SRBIJE NEZADOVOLJAN: Narod će platiti Vučićevu bahatost
Foto: Beta, Zorana Jevtić

ZAHTEVAJU OBEŠTEĆENJE

VOJNI SINDIKAT SRBIJE NEZADOVOLJAN: Narod će platiti Vučićevu bahatost

Društvo -

Vojnici tuže ministra odbrane jer je, uz saglasnost predsednika Srbije, protivzakonito izmenio pravilnik i smanjio im plate

Vojni sindikat Srbije sprema tužbu protiv Ministarstva odbrane zato što su vojnicima i drugim zaposlenima u sistemu odbrane, kojih je ukupno oko 32.000, regres i topli obrok protivzakonito postali sastavni deo plate, čime su im mesečne zarade znatno umanjene.

Ukoliko se na sudu dokaže da su oštećeni, na kraju će svi građani Srbije, kao poreski obveznici, snositi teret višemilionskog obeštećenja, upozoravaju upućeni.

Naime, umesto da im plate budu „drastično povećane“, kako je to obećavao predsednik Aleksandar Vučić, vojnici su ovih dana ostali zatečeni kad su saznali da je doskorašnji premijer svojim zaključkom od 11. maja dao saglasnost ministru odbrane Zoranu Đorđeviću da izmeni pravilnik o platama pripadnika Vojske, i to tako što se u platu uračunavaju topli obrok i regres, koji su tek sada i uvedeni za vojnike .

Novica Antić, predsednik pomenutog sindikata, upozorava da su topli obrok i regres po važećem Zakonu o radu i Zakonu o vojsci neoporezivi i ne mogu biti deo plate:

- Ministar Đorđević je, uz Vučićevu saglasnost, doneo nezakonit akt kojim su vojnici oštećeni i mi ćemo zato podneti tužbu protiv ministra odbrane i Vlade Srbije. Sav teret pada na Ministarstvo odbrane.

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava potvrđuje da zaposleni u sistemu odbrane imaju pravo da sudskim putem traže novčano obeštećenje zbog kršenja elementarnog prava iz radnog odnosa:

- Ne može ministar svojim pravilnikom i uz blagoslov Aleksandra Vučića da derogira i dopunjuje zakon koji mu se ne dopada i da sužava stečeni obim prava iz radnog odnosa. Takav potez je protivustavan i predstavlja jedan vid diskriminacije, zbog čega će štetu na osnovu više hiljada budućih sudskih presuda platiti svi građani Srbije.

foto: Beta

Ministar Ðorđević

USKORO VEĆA PRIMANJA

U Ministarstvu odbrane se ni juče nisu oglašavali ovim povodom, ali je ministar Đorđević, gostujući na televiziji, ostao pri tvrdnjama da Vojsku očekuju veće plate:

- Predsednik Vučić je povećanje najavio ranije, a do kraja godine očekujemo povećanje možda i za 10 odsto i mislim da će to biti dobar osnov da u naredim godinama imamo povećanja.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track