HRVATSKI MEDIJI: Kačanik na Kosovu, džihadistička prestonica Evrope
Foto: AP

PRIDRUŽUJU SE REDOVIMA ISIS

HRVATSKI MEDIJI: Kačanik na Kosovu, džihadistička prestonica Evrope

Društvo -

Mnogo je mladih u redove ISIS otišlo iz kosovskog Kačanika, a većina njih se neće vratiti.

Rodbini stižu poruke o tome da su oni poginuli na ratištu u Siriji, a njihove su žene preuzeli drugi džihadisti. Sve se to događa usprkos velikim kaznama koje na Kosovu postoje za odlazak među teroriste.

Cele porodice iz Kačanika kreću u rat u Siriji

U Kačaniku, gradiću koji je već nekoliko godina poznat kao "džihadistička prestonica Evrope" je Savet Islamske zajednice preko ozvučenja na minaretu gradske džamije oglasio smrt jednog od Kosovara koji su otišli u rat u Siriji. To je terorista Ljavdrim Muhadžeri, poznat po tome da je mnoga okrutna smaknuća snimao i postavljao na društvene mreže. Na jednom snimku je mašući sabljom rekao da će osvojiti Rim i Španiju, a mnoge je Kosovare navodio na ubijanja po Balkanu. Uhapšeno je sedam osoba koje su planirale izvršenje terorističkih napada po njegovim uputstvima.

Njegovu je smrt na zahtev porodice oplakivala džamija. Muslimanska zajednica na Kosovu time nije bila zadovoljna. Kažu da takvo ponašanje podstiče i druge da krenu među džihadiste i ISIS-ove militante.

Mnogi mladi, čak i cele porodice, već su iz tog gradića krenuli na ratište u Siriji. Procenjuje se da je na strani terorista sveukupno učestvovalo do 350 Kosovara, od toga 50-ak žena i 30 dece. To su službeni podaci, dok su neslužbene brojke i puno veće.

foto: Profimedia

Kosovske teroriste finansira Saudijska Arabija

Ljavdrimov prijatelj Rivdan Haćifi delovao je slično kao i on, pozivajući na ubistva "nevernika" i "sveti rat". On je, takođe, smrtno stradao početkom godine.

Strani mediji pišu kako novac za kosovske teroriste stiže iz Saudijske Arabije, i to već godinama. "NY Times" piše kako je nekada mirna zemlja sada centar islamskog ekstremizma. Neki mladići poziv za propovedi dobijaju putem Fejsbuka.

Propovedi organizuju islamska društva mladih koja su osnovale Saudijska Arabija i druge države Persijskog zaliva sa ciljem širenja ekstremizma. Jedan od mladića koji je bio na takvoj propovedi ispričao je da su smernice koje je tamo čuo jako stroge: ne smeju da se rukuju sa ženama, idu u kafiće i slično.

Uprkos strogim kaznama i tome što političari na Kosovu tvrde da se broj radikalinih smanjuje, zapravo nije tako.

Nevladine organizacije upozoravaju da i zatvoreni radikali deluju i u zatvorima regrutuju nove članove. Kada oni izađu iz zatvora, krenuće u Siriju i Irak, a pridobijaju ih uz novac i obećanje da će pomoći njihovim porodicama.

Iako vlasti i dalje tvrde da radikala u Kačaniku više nema, ipak priznaju da neki od njih i dalje deluju ilegalno, u privatnim kućama ili čak kolibama u šumi, koje čuvaju naoružani stražari.

(Kurir.rs/Net/Slobodna Dalmacija, Foto: AP, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track