UPOZORENJE METEOROLOGA, SLEDEĆE NEDELJE 40 STEPENI: Čuvajte se toplotnog udara, evo šta nikako ne smete da radite!
Foto: Shutterstock

VRUĆE

UPOZORENJE METEOROLOGA, SLEDEĆE NEDELJE 40 STEPENI: Čuvajte se toplotnog udara, evo šta nikako ne smete da radite!

Društvo -

Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na izuzetno visoke temperature vazduha u Srbiji je i dalje na snazi.

Takođe, izdato je i upozorenje na kratkotrajne vremenske nepogode sa jakim pljuskom, gradom i olujnim vetrom.

"Do kraja juna veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 33 do 37°C, u četvrtak 29. juna i petak 30. juna ponegde i do 40°C. Samo će u ponedeljak 26. juna temperatura biti u manjem padu, od 28°C do 34°C na istoku Srbije", navodi RHMZ.

foto: profimedia-0056900452, profimedia-0133315882

Ako ne morate, ne izlazite iz stana u periodu od 11 do 15 sati, kad je UV zračenje najjače. Uvek pri ruci imajte flašicu s vodom, a najbolje će vas ohladiti ako je mlaka, a ne ledena

Živa u termometru se danas popela iznad 35 stepeni Celzijusa, što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Znojimo se, iscrpljeni smo, tromi, razdražljivi i imamo osećaj da ćemo se naprosto istopiti.

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta pomoću kojih ćete lakše preživeti ovu vrućinu bez obzira na to gde se nalazite...

Izbegavajte direktno sunce

Bez obzira na to da li se nalazite na moru ili u gradu - izbegavajte da budete direktno na suncu, naročito u periodu od 11 do 15 sati, kad su ultraljubičasta zračenja najjača. Ako morate da izlazite napolje, nosite laganu, široku i svetlu garderobu od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu (kačket).

foto: Shutterstock

Namažite se

Sve izložene delove kože namažite kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite da namažete uši, zadnji deo vrata i kapke, jer njih najčešće zaboravljamo. Naročitu pažnju posvetite bebama i maloj deci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvišim faktorom.

foto: Shutterstock

Zamračite stan

Sprečite vrućinu da uđe u dom, naročito ako je stan na sunčanoj strani. Spustite roletne na prozorima, ugasite svetla i isključiti šporet i druge kućne aparate koji akumuliraju toplotu. Noću otvorite sve prozore do ranih jutarnjih sati, kad je temperatura napolju niža.

foto: Shutterstock

Zaštitite oči

Ultraljubičasta zračenja negativno deluju i na oči, zato je važno i njih zaštititi. Nosite sunčane naočare koje imaju filtere protiv UV zračenja. Birajte veće modele, koji pokrivaju što veći deo područja oko očiju i sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

foto: Shutterstock

Pijte dosta tečnosti

Prosečna osoba tokom dana treba obavezno da popije osam čaša vode, a kad je izložena visokim temperaturama - i mnogo više, kako bi telo ostalo hidrirano. Uvek pri ruci imajte flašicu s vodom, i zapamtite da će vas najbolje rashladiti kad je ona mlaka (a ne ledena)!

Ne preterujte s rashladnim uređajima

Ako stan rashlađujete ventilatorima i klima-uređajima, pazite da razlika u temperaturi između unutrašnjih prostorija i spoljašnje ne prelazi sedam stepeni kako telo ne biste doveli u temperaturni šok.

Nemojte se naprezati

Vežbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tela, čime se pojačava znojenje i dehidriranost. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti. Ograničite količinu aktivnosti, izbegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima. Ako vežbate, radite to u najhladnije doba dana - rano ujutro ili uveče.

foto: Shutterstock

Važno! Važno! Važno!

Ne ostavljajte decu i životinje u parkiranom vozilu.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.

Jedite češće, a manje obroke.

Posetite porodicu, komšije i prijatelje koji žive sami. Osetljivim i bolesnim osobama bi mogla zatrebatipomoć tokom vrelih dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track