SUNOVRAT ŽIVOTNOG STANDARDA: Plate padaju, cene rastu
Foto: Kurir

Svakog meseca sve niži

SUNOVRAT ŽIVOTNOG STANDARDA: Plate padaju, cene rastu

Društvo -

U poslednjih godinu dana osnovne životne potrepštine poskupele su i do 25 odsto, dok se prosečna plata u maju srozala na 383 evra, što je za pet odsto manje nego u aprilu

Koliko se životni standard građana srozao, vidi se i po dugačkom spisku namirnica i usluga koje su poskupele za poslednjih godinu dana čak i do 26 odsto, dok s druge strane prosečne plate padaju.

Tako je neto zarada isplaćena u maju iznosila 47.136 dinara, što je realno manje za 4,5 odsto (nominalno pet odsto) nego u aprilu, saopštio je juče Republički zavod za statistiku. Istovremeno je šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf izjavio da povećanje plata i penzija sada nije tema i da će se o tome razgovarati tokom naredne posete.

foto: Kurir

Primanja nisu tema

- Povećanje plata i penzija nije sada tema, o tome ćemo razgovarati prilikom sledeće posete, kada budemo razgovarali o budžetu za narednu godinu - rekao je Ruf pred početak sastanaka u Narodnoj banci Srbije povodom sedmog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana sa Srbijom.

Ovo praktično znači da se povišice u javnom sektoru mogu očekivati u najboljem slučaju tek od sledeće godine, što je suprotno upornim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će povećanja, i to velikih, biti već do kraja ove godine.

- Ne govorimo više o dva, tri, pet odsto, biće, a nadam se da ćemo imati snage, pre kraja ove godine, možda i za neki mesec, povećanje plata u javnom sektoru za deset odsto - pričao je Vučić pre samo mesec dana, dok je još bio u premijerskoj fotelji.

foto: Kurir

U isto vreme je obećavao i da će prosečna plata u Srbiji do kraja godine biti oko 440-445 evra, dok zvanična statistika pokazuje da je plata s aprilskih 404 evra pala na 383 evra u maju.

S ovim smanjenim zaradama građani odlaze na zelenu pijacu, na kojoj su pojedine vrste voća i povrća poskupele i do 40 dinara po kilogramu, dok u ostalim radnjama skuplje plaćaju i sveže meso, ribu, delikates, sokove i alkoholna pića, kafu, slatkiše.

foto: Kurir

Slađe - skuplje

- Od početka godine cena ribe je porasla od pet do 25 odsto, kafe od tri do sedam odsto, dok je delikates poskupeo od 10 do 20 procenata. Uvozna kozmetika košta od četiri do 15 odsto više, a toalet-papir od pet do 25 procenata. Najveći porast cena od početka godine imamo kod slatkiša, i to od pet do 25 odsto - rečeno nam je u jednom trgovinskom lancu. Ipak, u Ministarstvu trgovine ističu da su potrošačke cene od maja 2016. do maja 2017. povećane za 3,5 odsto.

Kurir / Slavica Tomčić

Reč potrošača

SVE SE TEŽE PREŽIVLJAVA

Predrag Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, ističe da su pojedini proizvodi realno mnogo više poskupeli u odnosu na zvaničnu statistiku:

- Statistika uzima čitavu grupu proizvoda, od kojih mnogi nisu menjali cenu, pa zato ispada da je porast cene niži od realnog. Struja za domaćinstvo realno je poskupela za 10 do 12 odsto, a prema zvaničnoj statistici za 3,8 odsto. Rast cena i troškova života govore da potrošači sa ispod prosečnim i najnižim primanjima sve teže žive, jer je rast cena one robe i usluga koje oni koriste znatno veći od rasta njihovih primanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track