NEZAVISNI POLICIJSKI SINDIKAT: Policajci u Komandnom centru PU Beograd rade na tropskim temperaturama bez klime
Foto: Sladjana Stojanović

kuvaju se

NEZAVISNI POLICIJSKI SINDIKAT: Policajci u Komandnom centru PU Beograd rade na tropskim temperaturama bez klime

Društvo -

BEOGRAD - Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) saopštio je danas da mu je stigla molba za pomoć radnicima MUP-a koji, kako je navedeno, na tropskim temperaturama rade u prostorijama bez klime, ventilacije i mogućnosti da se prozori otvore."Ne, nije u pitanju nikakva kaznena institucija, već svakodnevni uslovi za rad u Komandno operativnom centru Policijske uprave Beograda", navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da je nekoliko godina unazad takva situacija kada se prelazi sa hladjenja na grejanje i obrnuto, a obrazloženje nadležnih je da je pre svake promene režima rada neophodan remont.

foto: Profimedia

"Naravno, agonija se produži do polovine jula, jer remont zahteva birokratsku proceduru propraćenu tenderom. Za to vreme, radnici na plus 38 stepeni, koliko iznosi temeratura u prostoriji pokrivenoj staklom, moraju da budu maksimalno pribrani kako bi policijski službenici pravovremeno dobili informacije i mogli da intervenišu", navedeno je u saopštenju.

Podseća s i na zakonsku odredbu prema kojoj "kada mu preti neposredna opasnost po život ili zdravlje, zaposleni ima pravo da preduzme odgovarajuće mere, u skladu sa svojim znanjem i tehničkim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju i da prestane da radi, napusti radno mesto, radni proces, odnosno radnu okolinu".

Takodje, navedeno je i da je "poslodavac dužan da obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.Poslodavac se ne oslobađa obaveza i odgovornosti u vezi sa primenom mera bezbednosti i zdravlja na radu određivanjem drugog lica ili prenošenjem svojih obaveza i odgovornosti na drugo lice".

foto: Profimedia

Precizirano je da ova odredba ne važi za vojne i policijske službenike, a izmenom Zakona o policiji nigde nije regulisano pitanje njihove bezbednosti na radu.

"Nezavisni policijski sindikat Srbije poziva nadležne da se po pitanju Komandno operativnog centra reaguje urgentno i da se ljudima koji tamo rade obezbede optimalni uslovi za rad", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik NPSS Miloš Jelenković.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja