NEĆE DA SU KLEMPAVI: Tinejdžeri sve češće operišu uši
Foto: Shutterstock

Učestale estetske intervencije

NEĆE DA SU KLEMPAVI: Tinejdžeri sve češće operišu uši

Društvo -

Ukoliko su u pitanju urođene anomalije, troškove operacije može refundirati Fond za zdravstveno osiguranje

Popularnost estetske hirurgije u našoj zemlji ne jenjava i sve je zastupljenija među mladima od 13 do 18 godina, koji najčešće operišu klempave uši.

Da bi roditelji ispunili ovu želju svojim mezimcima, često moraju da iskeširaju i do 1.000 evra.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u 2016. ukupan broj operisane dece iznosio je 431, dok je do aprila ove godine operisano njih 149. Sagovornici Kurira upozoravaju da je taj broj sigurno veći, s obzirom na to da mnogo mladih to radi u privatnim klinikama.

Prof. dr Marijan Novaković, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, kaže za Kurir da je operacija klempavog uva najpopularnija među tinejdžerima.

- To su deca od 14, 15 i 17 godina, i češće na operaciju dolaze devojčice nego dečaci, ali ne uvek. Na Vojnomedicinskoj akademiji bar jednom nedeljno se odradi ova operacija. Sa aspekta privatne prakse, taj broj je sigurno veći. Inače, RFZO refundira troškove operacije samo ukoliko su u pitanju urođene anomalije, koje se definišu drugačije od klempavog uva. Urođene anomalije mogu biti deformacija ušne školjke, nedostatak ušne školjke, izdeformisana školjka, koja mora kompletno da se rekonstruiše. Tu spada i kupasto uvo, odnosno šoljasto, i deformacija same hrskavice, to su razne varijacije - objašnjava dr Novaković.

On dodaje da urođenim izgledom deformisane ušne školjke nije poremećena i funkcija uva.

Specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije dr Violeta Skorobac Ašanin kaže da se rast ušiju završava sa devet godina i da se već u tim godinama može obaviti ova intervencija.

- Savetuje se i da se to uradi pre škole, da deca ne bi imala neki kompleks zbog svega toga. Treba slušati decu, da li im to smeta ili ne, bez obzira na to što su tako mali. Deca najranije mogu da se operišu sa šest, ali se savetuje da to bude sa devet godina. Kada su najmlađi u pitanju, operacije moraju da se rade u bolničkim uslovima i u opštoj anesteziji - ističe dr Ašanin.

Ona objašnjava da operacija nije bolna i da traje od 45 minuta do sat vremena, ali ako su u pitanju veći deformiteti, ona može trajati i duže.

- U mlađim generacijama podjednako je zastupljena ova operacija, dok kod starijih osoba to češće rade žene - kaže dr Ašanin.

Mina Branković

RFZO

KAD DRŽAVA PLAĆA

Iz RFZO potvrđuju da troškove operacije klempavih ušiju refundiraju samo kad su u pitanju urođene anomalije:

- Neophodno je da lekar specijalista utvrdi da se u konkretnom slučaju radi o kozmetičkoj hirurškoj proceduri koja ima za cilj uspostavljanje i vraćanje telesne funkcije i da izda uput za izvršenje usluge na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Zoran Milivojević

DECA NE PRAŠTAJU FIZIČKE RAZLIKE

Psihoterapeut Zoran Milivojević ovaj trend među mladima objašnjava činjenicom da živimo u vremenu kada je fizička lepota sve više važna:

- S druge strane, sigurno da na to utiče i zadirkivanje druge dece, osećaj nesigurnosti. Deca još nemaju razvijen osećaj empatije i nalaze fizičke razlike i zadirkuju drugu decu. Moguće je i da roditelji donose te odluke, jer veoma je često i roditelj imao klempave uši, pa je dete nasledilo i onda roditelj ne želi da mu dete prolazi kroz neke situacije i stekne kompleks.

ČINJENICE / BEZBOLNA OPERACIJA

- 431 dete operisalo je klempave uši tokom 2016. godine

- 149 dece operisano je do aprila ove godine

- najviše operisane dece je uzrasta od 15 do 18 godina

- operacija traje od 45 minuta do sat vremena

- cene se kreću od 300 pa do 1.000€

- ukoliko je u pitanju urođena anomalija, troškove može refundirati Republički fond za zdravstveno osiguranje

- ukoliko se operišu mala deca, preporučuje se da to bude u bolničkim uslovima

- operacija se može raditi i u opštoj i u lokalnoj anesteziji

- operacija nije bolna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track