DA SE ODMOR NE PRETVORI U PAKAO: Evo šta treba da radite, ako se razbolite u inostranstvu i bez čega ne krećite na put!
Foto: Profimedia

KORISNI SAVETI ZA GRAĐANE SRBIJE

DA SE ODMOR NE PRETVORI U PAKAO: Evo šta treba da radite, ako se razbolite u inostranstvu i bez čega ne krećite na put!

Društvo -

Sedate u kola, palite motor i prelazite prve kilometre koji vode do Grčke! Radujete se moru i divnim danima potpuno nesvesni da Srbija nema potpisan Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa tom zemljom.

To u praksi znači da ćete platiti svaki pregled ili, daleko bilo, intervenciju, ako vam je život bio ugrožen, ukoliko nemate privatno osiguranje. Taj novac nećete moći da refundirate u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Verica Lazić, direktorka RFZO, otkriva da je sve što je neophodno našim građanima u zemljama koje ne pokriva Sporazum - “potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu”, odnosno obrazac 03-12.

"Nju svaki naš osiguranik može besplatno da dobije u svojoj nadležnoj filijali RFZO. Izdaje se najduže za period do 90 dana, od dana izdavanja. Ukoliko mu tokom boravka u inostranstvu bude bila pružena hitna zdravstvena usluga i naplaćena, po povratku u zemlju, osiguranik podnosi našoj direkciji zahtev za naknadu troškova", obajšnjava ona i dodaje da je uz taj zahtev potrebno da građanin priloži i fotokopiju medicinske dokumentacije iz zdravstvene ustanove u kojoj je lečen, kao i originalni račun, odnosno dokaz da su zdravstvene usluge plaćene.

foto: Profimedia

"Ukoliko osiguranik pre svog puta nije pribavio “obrazac 03-12”, a platio je troškove hitnog lečenja u zemlji sa kojom nije zaključen Međunarodni sporazum, onda on nema pravo na naknadu troškova lečenja", navodi Verica Lazić.

Ona ističe da svi osiguranici tokom turističkog boravka u inostranstvu imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret RFZO samo u slučaju hitne medicinske pomoći, kako bi se otklonila neposredna opasnost po njihov život i zdravlje.

"Kako ne bi bilo dileme, sa ovim zemljama imamo Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju: Velikom Britanijom, Slovačkom, Poljskom, Makedonijom, Rumunijom, Mađarskom, Češkom, Italijom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Nemačkom, Austrijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Bugarskom, Slovenijom i Turskom. Građani koji kreću tamo trebalo bi prethodno da posete svoje filijale RFZO kako bi uzeli neophodnu dokumentaciju o zdravstvenom osiguranju", završila je ona.

(Kurir.rs/Alo, R. Briza, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track