PREMINUO MINOS KIRJAKU: Umro vlasnik televizija B92 i Prva
Foto: Profimedia

ANTENA GRUP

PREMINUO MINOS KIRJAKU: Umro vlasnik televizija B92 i Prva

Društvo -

Osnivač i vlasnik grčke kompanije Antena grup, kojoj pripadaju TV Prva, TV B92 i Play radio Minos Kirjaku preminuo je iznenada u 75. godini.

Porodica Kirjaku izdala je saopštenje za javnost u kojem navodi da se sa “velikom tugom opraštaju od voljenog Minosa koji je preminuo iznenada od posledica srčanog udara kasno popodne“.

Vest je zatekla i brojne zaposlene u kompanijama Minosa Kirjakua, cenjenog grčkog brodovlasnika i medijskog maga.

Minos Kirjaku je u grčkoj javnosti poznat po brojnim poslovnim podvizima, a posebno po osnivanju najveće privatne televizije ANT1. Bio je i predsednik Grčkog Olimpijskog komiteta od 2004. do 2009. godine, kao i predsednik Panhelenske gimnastičarske asocijacije.

Rođen je 1942. godine u uglednoj grčkoj porodici Kirjaku. Njegov predak bio je i Dimitrios Vulgaris koji je osam puta bio premijer zemlje. Još jedan od predaka Minosa Kirjakua je i Aleksandros Korizis, bivši premijer Grčke od 1940. do 1941. godine.

Minos je studirao u Francuskoj i Španiji i bio je naslednik brodarske porodične kompanije koja je osnovana 1852. godine. U porodičnom poslu je bio aktivan od svoje 17. godine.

U svojoj 23. godini, tačnije 1965. osnovao je kompaniju Athenian Tankers, a 1976. godine i dve velike trgovinske naftne kompanije.

Kasnih osamdesetih godina, Minos aktivno ulazi u svet medija osnivajući radio stanicu ANT1, a godinu dana nakon toga, tačnije 1989. i istoimenu televiziju.

Antena grupa, koja je osnovana 1999. godine, proširila je svoju delatnost daleko izvan granica Grčke, a njego poslovanje uključuje brojne TV kanale, radio stanice, kompanije, investicije i partnerstva širom sveta. Danas postoji ukupno 12 predstavništava Antena grupe u 20 zemalja u Evropi, SAD, Severnoj Americi, Australiji i Aziji.

Godine 1997. Minos Kirjaku osniva Panhelensku asocijaciju sportova i odlučno oživljava internacionalni spotski klub Tikitiriki koji se 2002. godine pridružio kategoriji Super Grand Prix u Svetskoj federaciji klasičnih sportova.

Kao bivši ljuditelj sporta bio je predstavnik Grčke u Svetskoj atletskoj federaciji. Uporedo se bavio zastupanjem grčke kulture u inostranstvu, a njegov diskretan humanitarni život ostaviće traga u grčkom društvu.

Antena grupa je od 2009. godine proširila svoju medijsku mrežu i na Srbiju u kojoj do danas vodi Prvu televiziju, TV B92 i Play radio.

(Kurir.rs/B92, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track