TENZIJE: Italijanski radnici podržali štrajkače Fijata u Kragujevcu!
Foto: Kurir

NATAVLJA SE OBUSTAVA RADA U FIJAT KRAJSLERU SRBIJA

TENZIJE: Italijanski radnici podržali štrajkače Fijata u Kragujevcu!

Društvo -

Zarada u Srbiji je, prema oceni italijanskog sindikata, jedan i po ručak u ekskluzivnijem restoranu u Italiji, kazao je predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković

Sindikat radnika „Fijata“ iz Italije podržao je zaposlene u firmi „Fijat Krajsler Srbija“ u Kragujevcu, koji su već osam dana u štrajku.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da su se predstavnici sindikata obratili radnicima, a prvi put je održano i opšteradničko veselje uz muziku i kolo.

Kršenje propisa

- Zarada u Srbiji je, prema oceni italijanskog sindikata, jedan i po ručak u ekskluzivnijem restoranu u Italiji. Država, iako je suvlasnik trećine fabrike, dozvoljava „Fijatu“ da krši propise Srbije - rekao je Marković.

Podrška kragujevačkim radnicima stigla je i od sindikata fabrike „Volvo“ iz Švedske, ali i sindikata iz Slovenije i regiona. Ipak, poslodavac i dalje nije počeo pregovore o zahtevima radnika.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da se nada da će uskoro biti postignut dogovor između rukovodstva kompanije „Fijat“ i radnika koji štrajkuju, ali i da će biti nastavljena proizvodnja, jer njeno zaustavljanje ostavlja posledice na srpsku privredu.

- Ako proizvodnja jednog od naših najvećih izvoznika stoji, onda to za celu ekonomiju ne može da bude dobro. Nije u pitanju samo „Fijat“ već čitava dobavljačka industrija različitih proizvoda i usluga koja je vezana za taj veliki sistem - rekao je Čadež.

Traže veće plate

Oko 2.000 radnika FCA započelo je štrajk u utorak i traži povećanje bruto osnovice zarade na 50.000 dinara, reorganizaciju radi rasterećenja, isplatu bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza kad nema javnog prevoza u Kragujevcu.

Kurir / J. P.

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track