RANG LISTE (NE) ISPUNJAVANJU ŽELJE ĐAKA: Evo u kojim školama još ima mesta, a koje su odmah popunjene
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

u toku upis u srednje škole u srbiji

RANG LISTE (NE) ISPUNJAVANJU ŽELJE ĐAKA: Evo u kojim školama još ima mesta, a koje su odmah popunjene

Društvo -

SRBIJA - Skoro sva mesta u prvom krugu popunile su medicinske i ekonomske škole, gimnazije, kao i odeljenja za frizere, ugostitelje, turizmologe i elektrotehničare informacionih tehnologija.

"Među najpopularnijih 16 obrazovnih profila u Srbiji, polovina je u medicinskim školama. Visok indeks popularnosti je i za elektrotehničara informacionih tehnologija, kao i za profile u Vazduhoplovnoj akademiji", kažu iz Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvete.

Od 64.337 učenika, koliko ih je raspoređeno u prvom krugu, 53.822 opredelila su se za četvorogodišnje profile, a 10.515 za trogodišnje.

"Ovom prilikom je 84,06 odsto učenika raspoređeno u školu koja je bila među prve tri iskazane želje. Neraspoređeno je 1.470 đaka, a za njih je preostalo 2.946 mesta u odeljenjima trogodišnjih i 5.334 u odeljenjima četvorogodišnjih obrazovnih profila", objašnjavaju iz Ministarstva.

foto: Marina Lopičić

Skoro sva mesta popunjena su u prestoničkim medicinskim školama, za profile u oblasti ekonomije, prava i administracije, ali i delatnosti ličnih usluga (frizer, manikir i pedikir, vlasuljar). S druge strane, najviše slobodnih mesta za upis u drugom krugu je za mesare i trgovce, kao i profile Tehničke škole za dizajn kože i Građevinske škole.

Nakon uvida u rang - liste za upis dece u srednje škole Novosađani su odahnuli budući da je većina njihovih želja ispunjena, što je potvrdio i direktor novosadske OŠ “Kosta Trifković” Milan Spasojević.

"Deca su postigla dobar uspeh na maturskom ispitu, što je najbitnije, a roditelji su bili dosta realni i nisu svoje ambicije stavljali u prvi plan. Iznenađenja nije bilo, eventualno će neko poželeti da promeni smer, ali to će sve ići preko školske uprave ka Ministarstvu prosvete", priča Spasojević.

Novosađan Goran S. pregleda rang - liste ispred OŠ “Đorđe Natošević”, zadovoljan što se njegovom sinu ispunila želja.

"Želeo je da upiše gimnaziju jer hoće da ide na fakultet, ali još ne zna koji. No, ima još četiri godine da dobro razmisli", priča Goran.

Kako se raspored đaka po školama može videti na sajtu Ministarstva prosvete, gužve nije bilo ni ispred 23 niške srednje škole, koje će upisati oko 3.500 osmaka.

"Dobio sam mesto u Elektrotehničkoj školi „ Nikola Tesla“ u Nišu, na smeru elektrotehničar - energetičar, što je bila moja prva želja. Presrećan sam što sam uspeo da osvojim dovoljan broj bodova", priča Nemanja Ocokoljić.

Za gimnazije od 70 do 97 bodova

Miodrag Sokić, iz Foruma beogradskih gimnazija, ističe da je minimalni prag za upis u gimnazije u unutrašnjosti daleko niži nego u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

"Razlozi su brojni, tiču se odnosa broja stanovnika, gimnazija i traženih stručnih škola. Stoga, relativno nizak prag upisa u gimnazije u unutrašnjosti ne treba povezivati sa kvalitetom tih škola. Naprotiv, treba se zapitati kako je došlo do toga da su za upis gimnazije u Novom Pazaru potrebna čak 92 boda, dok je u drugim srednjim gradovima u Srbiji biilo potrebno tek oko 70", ističe Sokić.

Kako dodaje, Treća beogradska gimnazija je i dalje „neprikosnovena“ (za prirodni smer potrebno je 97 bodova), dok je nakon nje najpopularnija Četrnaesta.

(Kurir.rs/Blic, Milica Rašić, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track