RADNICI FIJATA NE ODUSTAJU OD PROTESTA: Ovo je borba za budućnost naše dece!
Foto: Vladimir Milovanović

UPORNI

RADNICI FIJATA NE ODUSTAJU OD PROTESTA: Ovo je borba za budućnost naše dece!

Društvo -

Nepravda Radnik logistike Đorđe Đorđević kaže da s platom od 27.000 dinara ne može da prehrani porodicu s dvoje male dece, dok su u Italiji za isti posao plaćeni devet puta više

„Kako sa dva mala deteta da preživim sa platom od 27.000 dinara, pod kreditima i u dugovima. Sinu kažem da se ovde borim za njegovu budućnost i budućnost Srbije.“

Ovo za Kurir kaže Đorđe Đorđević (31), jedan od 2.000 radnika „Fijat Krajsler automobila Srbija“ u Kragujevcu koji su već osam dana u generalnom štrajku, sa potpunom obustavom rada. Đorđević je iz fabričkog kruga izašao sa sinom Andrijom (5), dok ga kod kuće čeka sedmomesečni Janko. Kako kaže, oni su razlog što neće odustati od svojih zahteva.

foto: Vladimir Milovanović

Pritisci rukovodstva

- Šuška se da su šefovi nervozni jer proizvodnja već dugo stoji. Naravno da brinemo šta će se desiti. Iz rukovodstva stalno stižu upozorenja, a mi se ne damo jer sada nema nazad. Sve oči su uprte u nas i, ako se sada izborimo za svoja prava, pratiće nas i ostatak Srbije - rekao je Đorđević.

On je zaposlen u logistici i objašnjava da radnici u Italiji za isti posao dobijaju 1.800 evra, dok je plata radnika u srpskoj fabrici dovoljna za jedan dobar obrok u italijanskom restoranu.

- To je velika nepravda poslodavca prema nama, jer radimo čak i više nego naše kolege u Italiji - ogorčen je Đorđe i dodaje da se on i njegov tim ne plaše otkaza jer su u pravu i da moraju da istraju u tome.

Menadžeri pokupili bonuse

Većina radnika u „Fijatu“ juče nije želela javno da govori s novinarima zbog straha od osvete rukovodstva i navodne klauzule u ugovoru koja im to zabranjuje. Nezvanično, međutim, potvrđuju da je štrajk kulminacija svih nepravilnosti koje su se dešavale prethodnih šest godina u kompaniji, a to su male plate radnika s jedne strane, a s druge bahato ponašanje rukovodstva i zapošljavanje menadžera po partijskoj liniji. Boli ih, kako navode, i to što je cela fabrika osvojila nagradu i medalju za proizvodnju svetske klase (World Class Manufacturing - WCM), a da su bonuse za to u Srbiji podelili menadžeri, dok je u Italiji svaki radnik dobio 1.000 evra.

Podela bonusa efikasnosti za 2016. upravo i jeste jedan od zahteva štrajkača, pored povećanja bruto iznosa osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizacije rada, kako bi se radnici koji sada obavljaju po nekoliko operacija rasteretili, kao i pokrivanja troškova prevoza van redovnog radnog vremena.

Inače, fabričkom krugu novinari juče nisu mogli da pristupe, već su bili zamoljeni od obezbeđenja da se povuku na obližnji most.

anter

Ljubisav Orbović

RUKOVODSTVO „FIJATA“ VREĐA RADNIKE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da su zaposleni u kragujevačkom „Fijatu“ izuzetno malo plaćeni i da ih poslodavac tera da rade na više radnih mesta:

- Država radi na tome da dođe do više radnih mesta, do većeg broja zaposlenih, ali ta radna mesta su sa izuzetno niskim platama i izazivaju veliko nezadovoljstvo. Ponašanje rukovodstva „Fijata“ neprihvatljivo je i uvredljivo za radnike u Kragujevcu.

foto: Vladimir Milovanović

Zoran Marković

NESHVATLJIV PASIVAN ODNOS DRŽAVE

Predsednik štrajkačkog odbora radnika „Fijata“ Zoran Marković izjavio je juče da ga je ohrabrila izjava predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža o nužnosti da se postigne dogovor poslovodstva i radnika u štrajku i da je za celu privredu loše da ta fabrika ne radi.

- Ohrabrilo nas je što je neko nešto i progovorio, pa su to preneli i mediji - rekao je Marković i ukazao na, kako on kaže, medijsku blokadu štrajka, ćutanje kompanije o radničkim zahtevima, ali i pasivan odnos države, iako je suvlasnik firme.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Vladimir Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track