BIZNISMEN OJADIO SRBIJU: Milojici i Zvezdi država oprostila milione
Foto: Dragan Kadić

PLJAČKA

BIZNISMEN OJADIO SRBIJU: Milojici i Zvezdi država oprostila milione

Društvo -

Vlasnik firme „Europark“ uzeo od Nove Agrobanke kredit, a kao garanciju dao prostor FK Crvena zvezda. Kredit nikada nije vraćen, a država nije naplatila svoja potraživanja

Biznismen Milojica Marković, koji je prijavio voditelja Dejana Anđusa za reketiranje, godinama je uživao zaštitu države, o čemu svedoči i izveštaj nezavisnog revizora, iz kojeg se jasno vidi da je država sprečila da njegova firma „Europark“ ode u stečaj. Istom odlukom je i fudbalskom klubu Crvena zvezda sačuvana imovina, koja je data kao garancija za Markovićev kredit uzet od Nove Agrobanke.

Kako saznajemo, sve je počelo nakon što je FK Crvena zvezda uzela pozajmicu od dva miliona evra od Markovićeve firme „Europark“.

- Na kraju 2015. godine pozajmica nije vraćena. To je faktički dalo za pravo Milojici Markoviću da od Zvezde traži da mu bude garant za kredit od 387.000.000 dinara, što se i dogodilo - kaže naš izvor upućen u slučaj.

On objašnjava da je klub ubrzo, kao garanciju za taj Markovićev kredit, dao 29.000 kvadrata svog prostora u Ulici Ljutice Bogdana, gde se i nalaze prostorije crveno-belih.

- Kako glavni dužnik, „Europark“ nije izmirivao obaveze prema banci, započet je i postupak prodaje nepokretnosti, a banka je tužila „Europark“ i dobila spor, ali podataka o naplati nema. Pošto je Nova Agrobanka u stečaju, ovo potraživanje treba da naplati njen stečajni upravnik, a to je Agencija za osiguranje depozita, koja je u nadležnosti Ministarstva finansija. Međutim, oni to nisu uradili, čime su zaštitili Markovića, ali i Crvenu zvezdu - priča naš sagovornik.

On ističe da je interesantno i to da je firma „Europark“ u blokadi već tri godine, a da nije otišla u stečaj.

- Na sajtu Narodne banke Srbije stoji da je firma „Europark“ u blokadi od 4. jula 2014. godine i da je ukupan iznos blokade 277.376.002 dinara - kaže izvor Kurira.

Milojica Marković, kako je Kurir objavio, godinama opstaje u putarskom poslu isključivo zahvaljujući poznanstvima s političarima koji mu obezbeđuju višemilionske poslovne aranžmane, i to uglavnom preko JP „Putevi Srbije“.

- Političari su mu godinama dodeljivali poslove, ali su mu i sklanjali krivične prijave za mnoge sumnjive poslove. Uvek je bio blizak SPS, a na vreme je uspostavio i dobre veze sa SNS i tako nastavio da za sebe sklapa unosne dilove - podsetio je naš izvor.

Akteri bez odgovora

SVI DANIMA ĆUTE

Iako Kurir već danima piše o Markoviću i njegovim sumnjivim poslovima, niko od aktera ovih afera se ne oglašava. Više puta smo pokušali da stupimo u kontakt s Markovićem, ali je on nedostupan na mobilni telefon. Ni na telefone njegove firme niko se ne javlja, a nismo dobili ni odgovor na mejl. Na pitanja Kurira ćute i u JP „Putevi Srbije“, a nije se oglasio ni Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, ali ni Agencija za osiguranje depozita.

Mahmud Bušatlija

POSAO ZA POLICIJU

Mahmud Bušatlija, savetnik za ulaganja, kaže za Kurir da je čudno to što je privatnoj firmi u jemstvo data državna imovina jer Crvena zvezda nije privatna firma.

- Jemstvo može da da ko god hoće, to je stvar dogovora. U ovom slučaju sve može da bude regularno, ali postavlja se pitanje pod kojim je uslovima klub dao jemstvo privatnoj firmi. Pošto se propadanjem Agrobanke bavi i policija, najbolje je da policija otvori istragu da se vidi da li je to što je firma propala povuklo za sobom i stradanje državne imovine - kaže Bušatlija.

foto: Dado Đilas

Tomislav Karadžić potvrdio

„EUROPARK“ DAO PARE ZVEZDI

O tome da je Markovićeva firma dala novac Zvezdi 2013. u jednom intervjuu govorio je i Tomislav Karadžić, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

- Važno je da naglasim da nama niko ne daje pozajmice, ni tajkuni ni polutajkuni, ni firma „Europark“, koja je dala dva miliona evra pozajmice Zvezdi kako bi se pojedincima obećali neki poslovi u državnoj službi - ispričao je ranije Karadžić medijima.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragan Kadić, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track