NEMOĆNI POSLE 101 DANA PROTESTA: Radnici Goše očajni, stupaju u štrajk glađu
Foto: Kurir

SMEDEREVSKA PALANKA

NEMOĆNI POSLE 101 DANA PROTESTA: Radnici Goše očajni, stupaju u štrajk glađu

Društvo -

Zaposleni u fabrici šinskih vozila blokirali prugu Beograd-Niš i magistralni put ka Topoli, a najavljuju i radikalizaciju, jer im je dosta poniženja

Radnici fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke radikalizovali su juče svoj protest i najavili štrajk glađu, jer im još nisu isplaćene plate, koje nisu primali od 2014. godine.

Predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić rekao je da je juče bio 100. dan generalnog štrajka i najavio da od sledeće nedelje planiraju da započnu štrajk glađu.

- Blokirali smo pružni prelaz Beograd-Niš na Koridoru 10 i regionalni put Smederevska Palanka - Topola od sedam do deset sati ujutro, jer nam još nije isplaćeno zaostalih 30.000 dinara od prve rate, koje je trebalo novo rukovodstvo da isplati u maju. Žao mi je što otežavamo putovanje ljudima. Ništa drugo nam ne preostaje nego da počnemo štrajk glađu - rekao je Vujičić i za danas najavio protest ispred zgrade lokalnog parlamenta tokom njihovog zasedanja.

Radnici „Goše“ nisu primali platu od 2014. godine i s poslodavcem su se dogovorili da im se taj dug isplati u 16 mesečnih rata. Međutim, od prve rate od 100.000 dinara isplaćeno im je 70.000, a država im je u maju dala po 60.000 dinara.

- Od poslodavaca potražujemo od 500.000 do 600.000 dinara po radniku, a oni koji su tužili i milion do milion i po dinara zbog obračuna trogodišnje kamate. Više puta smo pisali tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, ministru rada Aleksandru Vulinu, ministru privrede Goranu Kneževiću i potpredsedniku Vlade Ivici Dačiću, ali nam niko nije odgovorio - kaže Vujičić.

„Goša“ je od privatizacije 2007. godine bila u vlasništvu slovačke firme „ŽOS Trnava“, koja ju je nedavno prodala kiparskoj kompaniji „Lisnart“ za 4,2 miliona evra.

Radnici jedva sastavljaju kraj s krajem, a krajem marta njihov kolega Dragan Mladenović zbog nemaštine je izvršio samoubistvo u fabričkom krugu.

Kurir / J. P.

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track