RADNICI GOŠE ŠTRAJKUJU 103. DAN: Hleb uzimaju na recku, prodaju stvari iz kuće!
Foto: Luka Šarac, Vladimir Milovanović

BEZ NADE

RADNICI GOŠE ŠTRAJKUJU 103. DAN: Hleb uzimaju na recku, prodaju stvari iz kuće!

Društvo -

Zaposleni u nekadašnjem gigantu iz Smederevske Palanke nalaze se u očajnom stanju jer im rukovodstvo ne isplaćuje dugovanja, a političari okreću glavu od sirotinje

Hleb uzimam u prodavnici na recku, ni za toliko nemamo novca... Pošteno radim u „Goši“ 32 godine, a sad izgleda moram da se prijavim da primam socijalnu pomoć. Šta će biti kad komšija više ne bude mogao da mi daje parče hleba na veresiju? Kad i to propadne, jedino mi preostaje da se obesim!

Ovako o svojoj teškoj sudbini svedoči Steva Vučinić (53), jedan od 365 radnika fabrike šinskih vozila u Smederevskoj Palanci koji su već 103 dana u generalnom štrajku.

- Ovo je propast! Čime sam zaslužio ovakvu bedu... U dugovima sam do guše, kod kuće me čekaju nezaposlena supruga i ćerka koja je fakultet završila sa desetkama, a ne može da nađe posao jer mi traže po 2.000 evra da je zaposle! Ej, bre, odakle meni i 200 dinara, a ne toliko novca? Niko neće ni mene da zaposli, svi kažu „mator si“, pa šta da radim što sam mator, da umrem? - očajan je Vučinić.

foto: Luka Šarac, Vladimir Milovanović

U teškoj situaciji je i njegov kolega Goran Arsenijević (36):

- Isključili su mi telefon zbog dugovanja, sad će i struju da mi iseku... Lako je sad dok je leto, ali šta ću zimi bez struje da radim sa dva mala deteta? Ostaje mi samo da prodajem stvari iz kuće da bih prehranio porodicu. Ni rukovodstvo kompanije ni državu mi ne zanimamo. Niko ne želi da nam pomogne.

Radnici „Goše“ juče su ponovo na tri sata blokirali prugu Beograd-Niš i magistralni put za Tooplu, a za 17. jul su najavili i štrajk glađu ako rukovodstvo fabrike ne ispuni svoja obećanja. Većina zaposlenih od poslodavaca potražuje od 500.000 do 600.000 dinara na ime zarada.

foto: Luka Šarac, Vladimir Milovanović

Skupljeno 520.000 dinara

POMOĆ ZA ĆIRIĆE I SA JAMAJKE

Zlatan Ćirić, koji sa suprugom Danijelom i sinom Stefanom (4) živi u teškim uslovima jer mu u fabrici „Goša“ duguju 489.000 dinara, kaže da mu se posle pisanja Kurira javio i čovek koji želi da plati njegov dug za struju.

- Ljudi su nam dosad uplatili više od 520.000 dinara. Čak me je zvao neki čovek sa Jamajke koji želi da pomogne, ne znam samo kako me je našao. Najsrećniji je Stefan, više nije gladan, ima igračke, a nove papuče ne skida! - kaže Ćirić i apeluje da se pomogne i ostalim njegovim kolegama iz fabrike „Goša“.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Vladimir Šporčić, Luka Šarac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track