VIRUS ZAPADNOG NILA: Komarci ponovo šire infekciju po Srbiji
Foto: Profimedia

PRONAĐENI ZARAŽENI INSEKTI

VIRUS ZAPADNOG NILA: Komarci ponovo šire infekciju po Srbiji

Društvo -

PANČEVO - Virus Zapadnog Nila otkriven je kod komaraca na četiri od 22 lokacije na kojima su bile postavljene zamke.

Zdenka Miljković, gradska Sekretarka za zaštitu životne sredine, obavestila nas je da su komarci zaraženi ovim virusom pronađeni u rastinju iza Medicinske škole, u ritu ispod tamiškog mosta, u Valjevskoj ulici i na Sportskom centru na Misi.

Uzorkovanje je obavljeno 5. jula, a nakon što su rezultati stigli obavljeno je prskanje komaraca. Nove zamke za komarce su postavljene nakon prskanja, a rezultati se očekuju ove nedelje.

Groznica Zapadnog Nila je arbovirusna infekcija, koju prenose komarci - vektor iz roda Culex (tzv. kućni komarac, koji je rasprostranjen i na teritoriji naše zemlje), a primarni rezervoar zaraze su ptice.

Značajan je javnozdravstveni problem kako u EU i zemljama u okruženju, tako i u Srbiji pa i u JBO. Na aktivnost virusa utiču brojni faktori, kao što su klimatske promene, rasprostranjenost komaraca, populacija ptica itd.

Put prenošenja je ubod zaraženog komarca. Simptomi groznica Zapadnog Nila (GZN) nastaju od 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko 80% inficiranih osoba bolest protiče asimptomatski, oko 20% ima blagu kliničke slike u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezda ili osipa na koži, a kod jednog od 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

Faktori rizika za pojavu težeg, neuroinvazivnog oblika bolesti su starost preko 50 godina, hronična oboljenja kod pacijenta, imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

(Kurir.rs/013info, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track