OVO JE VUČIĆEVA SRBIJA: Deca iz siromašnih porodica ne idu u vrtiće i imaju 3 puta manje šanse za obrazovanje
Foto: mons.rs

damo jedna desetina siromašne dece ide u vrtić

OVO JE VUČIĆEVA SRBIJA: Deca iz siromašnih porodica ne idu u vrtiće i imaju 3 puta manje šanse za obrazovanje

Društvo -

Sva deca u Srbiji imaju jednako pravo na školovanje, ali nemaju svi jednake šanse.

Samo jedno od 10 siromašne dece u Srbiji redovno ide u vrtić, dok je broj dece bogatih roditelja u vrtićima osam puta veći. Svako osmo dete do 18 godina u Srbiji živi ispod apsolutne linije siromaštva, odnosno živi sa 8.150 dinara mesečno, upozorila je beogradska kancelarija Unicefa krajem prošle godine.

"Šanse najuspešnijih učenika iz nižih slojeva da upišu gimnaziju su 3.1 puta manje u odnosu na prosek, a šanse najuspešnijih učenika iz viših slojeva su 2.6 puta više od proseka. Pošto je reč o najuspešnijim učenicima, to nije posledica nedostatka znanja i veština.

Deca nižeg socio-ekonomskog statusa biraju srednje stručne škole, čak i kada imaju dobar uspeh, jer im one omogućavaju brzi izlazak na tržište rada i skraćuju proces obrazovanja, time smanjujući ukupne troškove za obrazovanje", navodi portal Monitoring socijalne situacije u Srbiji (MONS). U videu zasnovanom na istraživanjima iz prethodnih godina, navodi se da je čak 55 odsto dece iz siromašnih porodica funkcionalno nepismeno. Čak i kada upišu srednju školu, petina devojaka i trećina momaka ne uspe da maturira.

(Kurir.rs/mons.rs/021.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI SRAMOTA: U Srbiji bolje biti starleta ili batinaš nego profesor !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track