SEĆANJE NA SRPSKE ŽRTVE U SREBRENICI: Porodice traže pravdu za 3.267 Srba ubijenih u ratu, u isto vreme i protest Žena u crnom
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Skup NA TRgu republuke u beogradu

SEĆANJE NA SRPSKE ŽRTVE U SREBRENICI: Porodice traže pravdu za 3.267 Srba ubijenih u ratu, u isto vreme i protest Žena u crnom

Društvo -

BEOGRAD - Predstavnici porodica Srba ubijenih u Srebrenici okupile su se večeras u centru Beograda, pred godišnjicu ubistva Muslimana u Srebrenici, kako su naveli da podsete svet da su Srbi bili prve srebreničke žrtve i da zatraže pravdu za tih 3.267 Srba ubijenih 1992. godine i kasnije na području Srebrenice.

"Želimo da se zna da su prve žrtve u Srebrenici bile srpske, da su Srbi bili prve žrtve u Bosni i Hercegovini, da je 3.267 srpskih civila pobijeno pod komandom Nasera Orića u Srebrenici, Bratuncu i okolnim selima", rekao je predsednik Opštinskog udruženja porodica ubijenih Srba u Srebrenici Bane Vasiljević.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vasiljević je ocenio da "Žene u crnom", koje svake godine u Beogradu obeležavaju godišnjicu genocida u Srebrenici i klanjaju se muslimanskim žrtvama, ne znaju pravu istinu o stradanjima.

On je na Trgu Republike, gde je razvučen nekoliko metara dug transparent sa slikama Srba ubijenih 1992. godine na području Srebrenice, precizirao da je 85 odsto tih Srba ubijeno hladnim oružjem.

"Svet ne želi da čuje za srpske žrtve jer je unapred za sve zločine osudio Srbe. Beograd pod utiskom svetskih moćnika ne želi ili ne može da dozvoli da prava istina dodje na videlo", rekao je Vasiljević. Milojka Simić i Dragica Lazarević, koje su kao i Vasiljević došle na skup iz Srebrenice, izrazile su žaljenje zbog toga što Srpkinje, za razliku od srebreničkih majki ućutkavaju i ne dozvoljavaju im da pričaju o stradanjima svojih najbližih.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Pravdu tražimo od Haškog tribunala, vlasti, ... želimo da se zna šta su oni nama radili do 1995. godine, da su nas ubijali za svaki praznik - Petrovdan, Božić, Uskrs", rekla je Lazarević i dodala da je posle 20 godina dobila delimične posmrtne ostatke jednog od dva ubijena brata.

foto: Aleksandar Bećić

"Pozivamo Žene u crnom koje žale muslimanske žrtve, da vide koliko je Srba ubijeno u Srebrenici, od 1992. do 1995. godine. Želimo da znamo zašto ćute o ubijenim Srbima", rekli su predstavnici srpskih porodica ubijenih na području Srebrenice, navodeći da je u Srebrenici 1995. stradalo 90 odsto muslimanskih vojnika.

foto: Aleksandrar Bečić

Istovremeno, na Trgu su se okupile i "Žene u crnom", koje su podsećajući na muslimanske žrtve u Srebrenici izvele performans u crnini i ćutanju "Srebrenica 8.372", uz podršku umetničkih kolektiva MMC Led art, Dah teatar i aktivista civilnog društva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI SRAMOTA: U Srbiji bolje biti starleta ili batinaš nego profesor !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track