LJUBAV IH JE SPOJILA, A DRŽAVA RAZDVAJA: Jovana i njen suprug Alžirac su izdržali mnoge nedaće, ali njihovu vezu preti da uništi srpska birokratija
Foto: Foto: Reuters 20.6.2017

surovo

LJUBAV IH JE SPOJILA, A DRŽAVA RAZDVAJA: Jovana i njen suprug Alžirac su izdržali mnoge nedaće, ali njihovu vezu preti da uništi srpska birokratija

Društvo -

Jovana Tasić, majka dvoje maloltne dece i supruga stranog državljanina, Alžirca suočena je sa proterivanjem svoga supruga iz Srbije, koji posle ilegalnog ulaska u našu zemlju, nije uspeo da ostvari pravo na azil. Jovani sada preti razdvajanje porodice, jer njen suprug mora da napusti Srbiju.

Jovaninom suprugu nije odobren boravak, i pored toga što je oženjen državljankom Srbije,dok su pojedini migranti dobili azil, ali su već napustili zemlju. Prema rečima komesara za izbeglice i migracije Vladimira Cucića, do sada je oko 120 migranata podnelo zahtev za azil u Srbiji. Od toga je 30 zahteva pozitivno rešeno ali je samo pet ljudi zapravo odlučilo da ostane kod nas. Oni traže azil da bi kupili vreme, i uočena je situacija da su i pored dobijanja utočišta napustili zemlju.

foto: Shutterstock

Jovanin suprug ne želi ništa od toga, već samo da ostane pored svoje supruge, a očajna Jovana je povodom svega napisala otvoreno pismo, koje Kurir prenosi u celosti:

"Moje ime je Jovana, majka dvoje maloletne dece i supruga stranog

državljana tačnije Alžirca. Imam 32 godine, a već ogroman životni problem. Pitam se da li je moguće da se zemlja koja želi da se pridruži Evropskoj Uniji i koja je prihvatila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima uopšte ne obazire na pravo na porodični život...Da li je moguće da država ne uvažava posebnu zaštitu porodice iako to naglašava članom 2. stavom 1. porodičnog zakona.

Da li je moguće da pored toliko rastavljenih parova toliko razvoda kada jedna porodica uprkos svim nedaćama koja je snalaze, nemaština itd, ipak želi da ostane na okupu, država ih ipak razdvaja... Da li je moguće da na stotine poznatih ličnosti iz sveta filma, sporta, muzike dobiju Srpsko državljanstvo jer je to neki trend a da moj suprug s kojim sam se venčala u Srbiji i s kojim imam i dete takođe državljanin Srbije ne može da dobije ni odobrenje boravka. U Srbiju je došao samo zbog mene, zbog ljubavi, jeste da je ušao nelegalno ali nikada sem toga nije napravio ni jedan jedini prekršaj. I sam je znao da Srbija nije obećavajuća zemlja i da je život u Srbiji težak ali ipak ljubav nema granice. Upoznali smo se u Italiji gde sam ja boravila, bila je to ljubav na prvi pogled i još uvek traje. Mada sam morala da napustim Italiju jer papire tamo nismo mogli da dobijemo on je nelegalno došao u Srbiju u vreme kada su na hiljade migranata hrlili ka Evropi, a on se iz nje vratio.

foto: Profimedia

Uskoro ćemo dobiti pravosnažnu odluku o napuštanju zemlje šta ću onda ja šta će onda on, šta ćemo onda mi, neće više biti mi, već on tamo negde, a ja ovde sama s decom?

Mi smo se tek nakon godinu ipo dana posle milion saveta i informacija, od njegovog ulaska na teritoriju Srbije svojevoljno javili policiji iako smo znali da nas čeka nekakvo rešenje u kom će sigurno biti napisano da napusti zemlju, ali morali smo. Tako je i bilo napuštanje zemlje i zabrana od godinu dana.

Naravno da bi izbegli deportaciju zatražio je azil. Dobio je još dva negativna rešenja i naravno napuštanje zemlje. Niko ni i jednom rešenju uopšte nije uvažio činjenicu da je oženjen srpskom državljankom i da ima dete.Kucali smo na milion vrata niko ne može da nam pomogne.

Preostaje nam tužba ali šta onda kad i ona bude odbačena ishod je isti rasturanje jedne porodice! “Državljanka Srbije”

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo dokaza kako Vučić pokušava da ugasi Kurir i otme AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track