ALARMANTNO UPOZORENJE DERMATOLOGA: Ekstremno visok indeks zračenja, sklanjajte se sa sunca!
Foto: Filip Plavčić

Srbija se bori sa vrelim letnjim danima

ALARMANTNO UPOZORENJE DERMATOLOGA: Ekstremno visok indeks zračenja, sklanjajte se sa sunca!

Društvo -

U vrelim letnjim danima, kada temperatura prelazi i 40 podeok, posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti kože od sunčevog zračenja, kako ne bi došlo do neželjenih opekotina i oštećenja kože. Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV).

foto: Printscreen RHMZ

Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54 do 56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo, dok pet do sedam odsto predstavlja UV zračenje.

JOŠ DANAS DIŠEMO NA ŠKRGE, UVEČE KONAČNO STIŽE OSVEŽENJE: Sreda u Srbiji sunčana i topla, tokom noći kiša!

Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Treba biti veoma oprezan sa ultracrvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, dolazi do strukturnih promena u kolagenu.

foto: Printscreen RHMZ

To dodatno značajno ubrzava procese (foto)starenja kože, rekla je prof. dr Mirjana Milinković sa Klinike za dermatovenerologiju KCS na manifestaciji "Ne budi crven kao rak" održanoj u Dino parku na Kalemegdanu.

PAKAO U NAJAVI: Pred nama vruće leto sa 55 tropskih dana

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece, a dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj naglasio je da svaki roditelj pred polazak na odmor prvo deci treba da spakuje kremu za sunčanje.

foto: Nebojša Mandić

"Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete redovno maže. Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11 do 16 časova, pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguć", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja