Najnovije vesti

AMBASADOR SRBIJE U GRČKOJ: Srbi pritvoreni na Zakintosu imaju tretman u skladu sa zakonom
Foto: Privatna Arhiva

Čekaju saslušanje

AMBASADOR SRBIJE U GRČKOJ: Srbi pritvoreni na Zakintosu imaju tretman u skladu sa zakonom

Društvo

ATINA - Srpski državljani koji se nalaze u pritvoru na Zakintosu, pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu Amerikanca, imaće sva prava koja im pripadaju, izjavio je danas ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević, dodajući da je takva uveravanja dobio u razgovoru sa guvernerom i komandirom policije Jonskih ostrva.

foto: EPA

"Naše uhapšene državljane odmah je posetio naš počasni kozul Viktor Ruhotas, a juče sam zajedno sa Ruhotasom i konzulom u Atini Milanom Vukosavljevićem i ja obišao uhapšene. Razgovarali smo sa roditeljima i advokatima, kao i sa guvernerom jonskih ostrva i generalom policije na svim jonskim ostrvima, koji su nas uverili da će naši građani uživati sva prava koja im pripadaju", rekao je Spasojević.

Kako je naveo, u pritvoru se nalazi sedam srpskih državljana koji će u sledeća 24 sata biti izvedeni pred istražnog sudiju kome će, u prisustvu advokata, dati izjave o tragičnom slučaju koji se desio na Zakintosu krajem prošle nedelje.

foto: EPA

"Ono što je važno jeste da su grčke vlasti za sada omogućile tretman našim građanima u skladu sa zakonom. Dozvoljeno im je da nesmetano komuniciraju sa advokatima, u policijskom pritvoru su i mogu da ih posete roditelji. Uloga države Srbije, odnosno ambasade i naša dva konzula koji neposredno prate ovaj slučaj jeste da se postaramo da sva njihova prava budu omogućena u skladu sa zakonima i najboljom praksom", rekao je Spasojević.

Upitan da prokomentariše medijske napise da se pojavio još jedan snimak događaja, Spasojević kaže da su sve te stvari "u nadležnosti pravosudnih organa".

foto: EPA

"Sve to je u nadležnosti pravosudnih organa Grčke i ja se kao ambasador ne bih mešao, ali sam uveren da će građanima Srbije koji su trenutno u pritvoriu biti zagarantovana sva prava", rekao je Spasojević.

Ambasador je podsetio da je u razgovorima dve vlade i dva ministarstva unutrašnjih poslova pokrenuta inicijativa da tokom turističke sezone srpska policija bude prisutna na kritičnim mestima u Grčkoj, a koja posećuje veliki broj srpskih turista.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Privatna arhiva)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...