Šta treba znati pre polaska na letovanje automobilom

Šta treba znati pre polaska na letovanje automobilom

Društvo -
Zeleni karton traže samo Makedonija i BiH. Obavezna prijava boravka u CG. Kolike su saobraćajne kazne. Atest za TNG bocu

BEOGRAD - Vozači iz Srbije ne moraju više da nose "zeleni karton" za putovanje automobilom u zemlje Evropske unije i u regionu, osim u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, rečeno je u Auto-moto savezu Srbije.

Srbija je od 1. januara potpisnica multilateralnog sporazuma tako da je obaveza posedovanja "zelenog kartona", koji reguliše osiguranje vozila, ukinuta za gotovo sve zemlje.

BiH i Makedonija nisu potpisale taj sporazum i za ove dve zemlje još uvek je neophodan "zeleni karton", pa je na primer za putovanje u Grčku preko Makedonije ili u Crnu Goru preko BiH neophodno izvaditi taj dokument iako nije potreban u Grčkoj i Crnoj Gori, izjavila je predstavnica AMSS Zorica Bilibajkić.

"Zeleni karton" je, takođe, neophodan i za neke zemlje za koje se vozači uglavnom ne odlučuju da putuju automobilom, kao što su Rusija, Belorusija i Ukrajina.Vozači mogu da izvade "zeleni karton" u osiguravajućem zavodu u kojem je vozilo osigurano prilikom registracije, a potrebno je da se ponese polisa obaveznog osiguranja, saobraćajna dozvola i plati 2.000 dinara, navela je Bilibajkićeva.

Od ostalih dokumenata neophodna je međunarodna vozačka dozvola za Makedoniju, Grčku, Italiju i Nemačku, dok u zemljama u okruženju uglavnom nije potrebna - u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ona je ukazala da međunarodna vozačka dozvola može da se izvadi u bilo kojoj poslovnici AMS S - a u Srbiji, a potrebne su dve fotografije, lična karta ili pasoš, vozačka dozvola i 2.000 dinara.

"Međunarodna vozačka dozvola je prepis nacionalne vozačke dozvole i važi tri godine od izdavanja, ukoliko nacionalna vozačka dozvola ne ističe ranije", kazala je Bilibajkićeva.

Često je potrebna i dozvola za upravljanje tuđim automobilom, za vozila kupljena preko lizinga ili tuđe vozilo u inostranstvu.

Taj dokument, takođe, izdaje AMSS u svojim poslovnicama i da bi se dobio potrebno je da dođe korisnik automobila sa pasošem i da bude vlasnik prisutan sa ličnom kartom i saobraćajnom dozvolom, rekla je predstavnica AMSS i navela da je cena takve dozvole 1.500 dinara.

Ukoliko je u pitanju lizing, onda se donese potvrda ili ugovor u kojima je lizing kuća naznačila da se tim automobilom može putovati u inostranstvo, a ako vlasnik nije u mogućnosti da bude lično prisutan prilikom izdavanja tog dokumenta onda je potrebno da se donese ovlašćenje overeno u sudu ili opštini, na kojem je navedeno da određena osoba može da upravlja tim vozilom u inostranstvu. Na osnovu tog ovlašćenja se izdaje dokument AMS S - a koji je validan van granica Srbije, a isto važi i za Crnu Goru i to ovlašćenje važi godinu dana od trenutka izdavanja.

Govoreći o Crnoj Gori, Bilibajkićeva je rekla da svi naši građani koji su Crnoj Gori duže od 24 sata moraju tamo da prijave boravak."Dobili smo saopštenje od crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma, u kojem se kaže da je sada potrebno na graničnim prelazima prilikom izlaska iz Crne Gore pokazati potvrdu o prijavi boravka", rekla je ona.Ukoliko su to turisti prijava će se regulisati preko onoga ko je izdavalac smeštaja, ako neko ide kod prijatelja u goste ili boravi u svojoj kući, onda je dužan da se prijavi i da tu potvrdu o prijavi boravka pokaže prilikom izlaska iz Crne Gore.

Za Crnu Goru je dovoljno da imate ličnu kartu, svejedno da li staru ili novu, a može i pasoš.Ako deca idu sa jednim roditeljem van Srbije onda je obavezno da drugi roditelj da saglasnost koja je overena u opštini, što važi za Crnu Goru i sve ostale zemlje.

Ako baka i deka vode decu onda oba roditelja potpisuju saglasnost, a ukoliko dete još nije krenulo u školu potrebno je poneti zdravstvenu knjižicu i izvod iz matične knjige rođenih. Ako je dete školskog uzrasta onda treba poneti i neki dokument u kojem postoji fotografija, a pre svega đačku knjižicu.

Što se tiče opreme, Bilibajkićeva je navela da je potrebno sve kao i u Srbiji, osim protivpožarnog aparata koji je obavezan u automobilu u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj, dok je u Makedoniji i BiH obavezan samo ako je automobil na naftu i gas.

Automobili sa TNG bocama moraju da imaju atest kako u Srbiji tako i van granica. Bilibajkićeva je upozorila vozače da se pridržavaju propisa jer su kazne "paprene", čak i u nekim zemljama u okruženju. Tako se kazne za nevezivanje pojaseva i telefoniranje kreću od 20 evra. Na primer kazna za nevezivanje u Grčkoj iznosi 350 evra, a u Sloveniji je kazna 120 evra u oba slučaja.

U Sloveniji su kazne za prekoračenje brzine od 30 do nekoliko hiljada evra. U toj zemlji ako se u gradskoj vožnji prekorači brzina za samo 10 kilometara na čas može da se plati kazna i do 1.000 evra.Takođe, u kolima je obavezan i Izveštaj o saobraćajnim nezgodama namenjen saobraćajnim udesima sa manjom štetom.

Taj dokument služi da policija ne bi morala da izlazi na mesto udesa i ukoliko može da se postigne dogovor između dve strane popuni se izveštaj i na osnovu njega se posle naknadi šteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track