Najnovije vesti

OZBILJNA PRETNJA: Virus Zapadnog Nila opasan za stare i bolesne!
Foto: Shutterstock

STRUČNJACI PORUČUJU

OZBILJNA PRETNJA: Virus Zapadnog Nila opasan za stare i bolesne!

Društvo

Komarci koji prenose virus Zapadnog Nila, nedavno primećeni i u Novom Sadu, ozbiljna su pretnja, kako poručuju stručnjaci, samo najstarijima i teško obolelim sugrađanima.

Simptome bolesti, po rečima dr Snežane Medić, epidemiologa iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IJZV, oseti tek svaki peti zaraženi, i to kao blaži grip.

Vitalno mogu da budu ugroženi jedino teški hronični bolesnici i najstariji deo populacije, jer kod njih, zbog slabijeg imuniteta, bolest poprima ozbiljniji tok i, ako izostane adekvatno lečenje, može da dovede i do smrtnog ishoda.

"Većini populacije, zdravoj i u kondiciji, kao i deci, ne preti gotovo nikakva opasnost", jasna je Medićeva.  "Stariji bi trebalo da povedu računa da ne izlaze u sumrak i u ranu zoru, treba da nanose sredstva za odvraćanje komaraca, kao i da stave mreže na prozore i vrata."

foto: Profimedia

Virus Zapadnog Nila, detektovan je u dva uzorka komaraca, koji su sakupljeni sa 45 lokacija u Novom Sadu, prigradskim naseljima i selima u drugoj polovini juna. Zaraženi komarci nađeni su u Vidovdanskom i naselju Sajlovo.

Ekipe “Ciklonizacije”, kako objašnjava menadžer Dario Aćimović, kontroliše širenje opasnog virusa u populaciji komaraca na celoj teritoriji Novog Sada.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012, mada se pretpostavlja da je bio prisutan i ranije. Jedini efikasan način borbe protiv prenošenja na ljude jesu preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične granice.

Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi komarac culex pipiens, čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje, kišnjilare i podrumi.

(Kurir.rs/Večernje novosti, N.S., Foto: Shutterstock, Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...