I NIŠLIJKE PROTESTVOVALE ZBOG UBISTVA ŽENA U BEOGRADU: Traže da država napokon reši problem nasilja
Foto: Printscreen Facebook

Stop nasilju

I NIŠLIJKE PROTESTVOVALE ZBOG UBISTVA ŽENA U BEOGRADU: Traže da država napokon reši problem nasilja

Društvo -

Aktivisti više nevladinih organizacija za prava žena iz Niša zatražili su danas na protestu zbog nedavnih ubistava dve žene i deteta u Beogradu, usklađivanje i ujedinjenje institucija u rešavanju problema nasilja nad ženama i primenu zakona.

Udruženja "Porodična filharmonija" i "Centar za devojke" organizovala su protest u pešačkoj zoni i ispred Centra za socijalni rad u Nišu pod nazivom "Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više". Skupu je prisustvovalo oko 30 aktivista tih i srodnih udruženja i nevladinih organizacija iz Niša.

I u Beogradu je danas održan protest na kom je zatražena odgovornost nadležnih institucija i ministarstava za propuste koji su u Novom Beogradu i Rakovici doveli do ubistava dve žene i jednog četvorogodišnjeg deteta. "Nijedna žena manje-nijedna mrtva više", "Stop femicidu", "Reagujmo dok ne bude kasno", "Zašto ih nema medju nama", "Muško nasilje ženama je zločin", "Kaznimo neodgovorno postupanje institucija" bili su transparenti koje su akivisti držali dok su uzvikivali parole uz zvuke pištaljki.

Aktivisti Mreže žena protiv nasilja, Autonomnog ženskog centra i Žena u crnom pročitale su ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja proglas u kojem traže odgovornost, otkaze i smene svih koji su, zbog pogreše procene rizika, dopustili da se dogode tragedije u centru za socijalni rad u Novom Beogradu gde je žena ubijena pred troje dece i ispred Centra za socijalni rad u Rakovici gde su ubijeni žena i dete, a troje radnika centra p ovredeno.

"Sistem mora da se menja. Ako neće da se menja mi ćemo ga promeniti. Pravda pre zločina, a ne posle. Nećemo institucije koje se plaše nasilnika. Država ima najviše moći i zato je njena uloga najveća", neke su od parola iz proglasa koje su pročitane ispred zgrade Ministarstva u Nemanjinoj ulici.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dižu se radnici, gladuju do ispunjena zahteva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track