NIŠTA OD POJAČANOG OBEZBEĐENJA: Zaposlene u Centrima za socijalni rad i dalje čuva samo po jedan portir
Foto: Marina Lopičić

NEISPUNJENA OBEĆANJA

NIŠTA OD POJAČANOG OBEZBEĐENJA: Zaposlene u Centrima za socijalni rad i dalje čuva samo po jedan portir

Društvo -

Ministar policije i gradonačelnik obećali su, nakon ubistva dve žene i jednog deteta, da će centri biti bolje zaštićeni, ali na terenu stanje nije promenjeno

Iako su predstavnici najviše vlasti prethodnih dana najavljivali da će centri za socijalni rad biti dodatno obezbeđeni nakon što su za samo nedelju dana dve žene i jedno dete ubijeni u ovim ustanovama, od toga na terenu nema ništa!

Naime, ekipa Kurira obišla je juče više centara širom prestonice i ni u jednom nije bilo primetno pojačano obezbeđenje. Osim portira, koji je i dosad stražario na ulazu, pojačanog obezbeđenja nije bilo, a ni u neposrednoj okolini nismo zapazili lica iz bezbednosnih službi.

Zaposleni u centrima u Rakovici, Zemunu i Novom Beogradu nisu bili raspoloženi za priču o ovoj temi, upućujući nas na Gradski centar za socijalni rad, ali ni tamo nismo dobili odgovore. Nezvanično nam je rečeno da će im obezbeđenje tek biti dodeljeno.

- Nemamo još pojačanje na terenu, uskoro bi trebalo da stigne, ali imamo kontakt s policajcima - kratko nam je rečeno u jednom od centara. Ipak, kontrola na ulazu ove ustanove je malo stroža, pa tako portiri zaustavljaju svakog, ali nema pretresa torbe.

Ministar policije Nebojša Stefanović je pre nedelju dana, kada se dogodio zločin u Rakovici, rekao da će biti povećan broj policijskih patrola u blizini centara za socijalni rad, što je „mera koja može odmah da se preduzme“. Dan kasnije je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali dao nalog da se hitno sprovedu aktivnosti na uvođenju dodatnih mera obezbeđenja u svim odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad. Ali je sve to, zasad, ostalo na obećanjima. Na naša pitanja juče nije odgovarao ni MUP, ni PR služba Grada Beograda.

foto: N1

Protest NVO u Beogradu i Nišu

REAGUJMO DOK NE BUDE KASNO

Aktivisti nevladinih organizacija koje se bave pravima i zaštitom žena zatražili su juče na protestu u Beogradu odgovornost nadležnih za propuste koji su doveli do ubistava dve žene i jednog deteta. „Nijedna žena manje-nijedna mrtva više“, „Reagujmo dok ne bude kasno“, „Zašto ih nema među nama“... bili su neki od transparenata. Protest je organizovan i u Nišu.

Vanredni nadzor utvrdio

PROPUSTI U RADU

Vanredni nadzor u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu utvrdio je da je bilo propusta u radu, a time će se dalje baviti tužilaštvo, rekao je juče Zoran Đorđević, ministar za rad. Komisija ministarstva naložila je direktoru Centra za socijalni rad Beograd preduzimanje mera za utvrđivanje konkretne odgovornosti rukovodioca odeljenja Novi Beograd i svih stručnjaka koji su bili neposredno angažovani u predmetu porodice L. O. i u roku od 30 dana treba da izveste ministarstvo.

Kurir / E. K.

Foto: Marina Lopičić, N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track