OD DANAS PONOVO PAKAO: Osim sunca, još nešto će nas dodatno grejati!
Foto: Shutterstock

OD DANAS PONOVO PAKAO: Osim sunca, još nešto će nas dodatno grejati!

Društvo -

Od danas počinje još jedan u nizu toplotnih talasa koje najavljuju meteorolozi.

Ono što će celu vremensku situaciju pogoršati jeste i to što će početi da duva topla košava, koja će napraviti takozvani "efekat fena". Ona će, pak, najviše problema zadati hroničnim i psihijatrijskim pacijentima.

Visoke temperature, znatno iznad prosečnih vrednosti, koje počinju od danas, trajaće do kraja jula.

Zahlađenje, ali samo na kratko

Dragan Mihić, rukovodilac Grupe za monitoring klime i analize u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) objašnjava da se prognozira pojava toplotnog talasa u većem delu Srbije sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 35 do 37 stepeni Celzijusa, koji će biti prekinut kratkotrajnim zahlađenjem početkom naredne sedmice.

U Srbiji je, kako kaže Mihić, prethodni mesec bio treći najtopliji jun, a četvrti najsušniji od 1949. godine, od kada RHMZ radi merenja, dok je u Zaječaru i Sremskoj Mitrovici ovaj jun bio najsušniji jun.

foto: Shutterstock

"Tropskih dana u gradovima u Srbiji, sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha iznad 30 stepeni, bilo je od 9 do 16 tokom juna, što je za 4 do 8 više od proseka. U Beogradu je zabeleženo 13 tropskih dana u junu, a do danas ukupno 21", objašnjava Mihić.

On kaže da nas sve do ponedeljka, 24. jula, očekuju visoke temperature, kada će ponovo doći do kratkotrajnog zahlađenja.

"Od ponedeljka će biti hladnije za 5 do 8 stepeni. Takvo vreme će trajati 3 dana, uz pljuskove sa grmljavinom. Nakon toga, već od petka ponovo kreće toplo vreme", kaže on.

Ovaj avgust za 2 stepena topliji

On kaže da se u celoj Srbiji očekuje topao avgust sa srednjom temperaturom vazduha za oko 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka.

"Srednja avgustovska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 21 do 25, a u planinskim predelima od 14 do 19. Moguća je pojava toplotnih talasa, sa maksimalnim temperaturama preko 30 stepeni. U većem delu Srbije se tokom avgusta očekuje količina padavina u granicama prosečnih vrednosti. Klimatski izgledi ukazuju na manji deficit padavina na krajnjem severu i severoistoku Srbije", precizira Mihić.

(Kurir.rs, Blic/Sonja Todorović, Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

​​​​Stižu nam paklene vrućine, ali uz ovih 8 saveta preživećete ih lakše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track