POSLE TEKSTA U POLITICI OGLASIO SE ČOVEK O KOME SVI PRIČAJU: Nemački glumac potpuno šokiran, najavio tužbu protiv Politike!
Foto: Wikipedia

POSLE TEKSTA U POLITICI OGLASIO SE ČOVEK O KOME SVI PRIČAJU: Nemački glumac potpuno šokiran, najavio tužbu protiv Politike!

Društvo -

Beogradski dnevnik Politika u izdanju od utorka 18. jula na stranama rubrike "Pogledi" objavila je tekst sa potpisom izvesnog stručnjaka iz Montreala Petra Veličkovića u kom se oštro napadaju feministkinje, a povod za tekst su nedavna ubistva žena u beogradskim centrima za socijalni rad.

Međutim na fotografiji ispod koje je potpisan „forenzički psihijatar i sudski ekspert za poveravanje dece" je nemački glumac Andreas Kaufman. On je u razgovoru za Dojče vele najavio da će tužiti Politiku zbog zloupotrebe njegove fotografije.

Kada su u utorak mejlovi počeli da pristižu na adresu Andreasa Kaufmana, piše Dojče vele, prvo je pomislio da je u pitanju takozvani spam. Zašto bi mu inače toliki Srbi pisali i slali isečke ćiriličnog teksta iz nekih novina za koje nikad nije čuo pa još sa njegovom slikom?

"Mislio sam da hoće nešto da mi prodaju, da je to neka nova internet-prevara. Ali bilo ih je sve više...", kaže Kaufman u razgovoru za DW.

U komentaru koji je objavila Politika stoji da dve tragedije u centrima za socijalni rad "ukazuju na duboke, teške i nepopravljive slabosti i nekompetentnost celokupnog sistema zaštite porodice u Srbiji", ali je težište na napadu na "agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu".

"Apsolutno je sramotno koristiti moju fotografiju u ovom kontekstu. Sasvim jasno se distanciram od svakog nasilja nad ženama i samog pokušaja da se njima pripiše deo krivice. Korišćenje moje slike u tom smislu je odvratno", kaže Kaufman. "Naravno, teško mogu tako nešto da sprečim. Znate da sam glumac i da na internetu ima mnogo mojih fotografija. Uvek svako može da preuzme neku od njih."

Andreas Kaufman za DW kaže da će od Politike tražiti objavu demantija kao i da će preduzeti pravne korake protiv beogradskog lista jer mu je time naneta šteta.

„Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom", rekao je on.

Pored sporne fotografije na kojoj nije Petar Veličković sporan je i identitet "stručnjaka", koji ne postoji ni u jednoj internet bazi podataka akademskih radnika. A brza pretraga interneta pokazala je da postoji naučnik pod tim imenom i prezimenom ali je reč o mladiću koji je na doktorskim sudijama iz sasvim druge oblasti.

Politika je u izdanju od srede izdala šturo objašnjenje koje je potpisao urednik rubrike Branislav Radivojša, a u kom navodi da je „uz tekst dr Petra Veličkovića objavljena fotografija Andreasa Kaufmana, a do te greške je došlo tako što je autor teksta Veličković, na moju molbu da pošalje svoju fotografiju, poslao - Kaufmanovu".

Prema pisanju Udrženja novinara Srbije, početkom maja u rubrici Pogledi objavljen komentar potpisan sa Milovan B. Vučić, "profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija" - sa naslovom "Nepravde feminističkog pravosuđa".

U tom se kratkom tekstu takođe napadaju „feministički uticaji" i brani odluka suda da dodeli decu ocu.

Udruženje novinara Srbije navodi da cenu ove 'greške' nije platio niko u Politici i zatražio je od vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika Žarka Rakića da objasni javnosti kako je došlo do objavljivanja komentara sa lažnim identitetima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Sramota! Direktorka Poreske uprave prima tri plate, 500.000 mesečno!

(Kurir.rs/Dojče vele)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track