ISTINA SE KRIJE 9 GODINA: Fijat oslobođen poreza, država dala 394 miliona
Foto: EPA

UGOVOR

ISTINA SE KRIJE 9 GODINA: Fijat oslobođen poreza, država dala 394 miliona

Društvo -

Odlukom iz 2009, kompanija je oslobođena poreza i doprinosa za sve zaposlene, poreza na dobit u trajanju od decenije, poreza na nekretnine, dok je država za sve ovo vreme dala najmanje 394 miliona evra iz budžeta

Kompanija „Fijat“, otkako je došla u Srbiju 2008, oslobođena je velikog broja poreza, uključujući i porez na dobit. Država Srbija pak, kao manjinski partner, ulaže milione evra u poslovanje (poznato je za oko 394 miliona evra), ali kolike su zaista srazmere ulaganja republike u „Fijat“ i posle devet godina je nepoznanica.

Ugovor o kupoprodaji još je nepoznat javnosti, a javno je objavljen samo ugovor o zajedničkom investicionom ulaganju (potpisan 29. septembra 2008), u kom se navodi da će se osnovati zajednička kompanija čiji će upisani kapital biti 300 miliona evra. Od tih 300 miliona evra, kapital Srbije će biti 33 odsto, odnosno 100 miliona evra. Međutim, kolika su ukupna ulaganja u „Fijat“, država godinama odbija da objavi.

foto: EPA

Ukinute dažbine

Prema pisanju Insajdera, „Fijat Srbija“ je, odlukom države, 2009. oslobođen poreza i doprinosa za sve zaposlene, zatim poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobođen je poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana, poreza na prikazivanje zaštitnog znaka... - piše Insajder. U finansijskom izveštaju kompanije se navodi da „Fijat“ dobija od države Srbije subvencije za investicije, da postiže uštede na osnovu kredita odobrenog od države Srbije, da prima sredstva za obuku radnika preko programa otkupa automobila staro za novo, na osnovu smanjenja cene energije...

Insajder još navodi da je do 31. decembra 2014. kompaniji „Fijat Srbija“ iz budžeta uplaćen 161 milion evra na specijalni račun, a kako je navedeno, ova sredstva koriste se za komunalne usluge i zamenu krova, brigu o životnoj sredini, za izgradnju Suplajer parka.

Srpska garancija

Od ostalih ulaganja države, Srbija na osnovu ugovora učestvuje u planu restrukturiranja imovine do iznosa od 75 miliona evra. Srbija je izdvojila 50 miliona bespovratnog gotovinskog davanja. U skladu sa podsticajnim planom, Vlada Srbije je uložila i sedam miliona evra za razvoj unutrašnje infrastrukture Suplajer parka, a 122 miliona dinara ili oko milion evra Srbija je uložila u trening akademiju „Fijata“ - odnosno u obuku radnika.

Osim toga, „Fijat“ je zaključio ugovor sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od 500 miliona evra za finansiranje investicionog plana. Garanciju za ovaj kredit dala je Republika Srbija i Italijanska izvozno-kreditna agencija.

Štrajk

NASTAVLJENI PREGOVORI

U Vladi Srbije i juče su nastavljeni pregovori predstavnika poslovodstva „Fijata“, štrajkačkog odbora i predstavnika Vlade s premijerkom Anom Brnabić na čelu. Prva runda trojnih pregovora održana je prekjuče, pošto su radnici „Fijata“, posle gotovo tri nedelje štrajka, počeli s radom. Razgovara se o četiri zahteva koje je štrajkački odbor postavio pred rukovodstvo kompanije - o analizi procesa i eventualnoj optimizaciji rada, obezbeđivanju noćnog prevoza za radnike koji ostaju prekovremeno, kao i mogućnostima za povećanje plate i isplate bonusa efikasnosti.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ISTINA SE KRIJE 9 GODINA: Fijat oslobođen poreza, država dala 394 miliona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track