JOHANES HAN I KETRIN VENT ZA NEWSWEEK: Pažljivo pratimo situaciju u vezi sa Adria media group
Foto: Zorana Jevtić

Računi blokirani bez ikakvog pravnog osnova

JOHANES HAN I KETRIN VENT ZA NEWSWEEK: Pažljivo pratimo situaciju u vezi sa Adria media group

Društvo -

Vlast Aleksandra Vučića 6. jula 2017. brutalnom zloupotrebom ovlašćenja izvršne vlasti bez ikakvog pravnog osnova blokirala je sve račune „Adrija medija grupe“.

Podsetimo, Poreska uprava nije utvrdila nikakvu poresku obavezu AMG u okviru koje izlazi i magazin Newsweek, niti je u rešenju o privremenoj meri navela da bilo kakav budući porez može biti utvrđen. Takođe, Poreska uprava nije navela nijednu okolnost iz koje proizilazi da eventualno utvrđeni porez neće biti plaćen.

Računi nisu blokirani ni na koji konkretan iznos, što praktično znači da, bez obzira na to koliko bi sredstava bilo na računima, AMG ne može da vrši plaćanje dobavljačima, zarade zaposlenima i drugo, što je neophodno za redovno poslovanje.

Kriminalnom zloupotrebom Poreske uprave Republike Srbije, vlast Aleksandra Vučića preti da će najvećoj medijskoj kući na zapadnom Balkanu konfiskovati kompletnu imovinu i na taj način preuzeti rukovođenje kompanijom.

Pravni i finansijski timovi AMG ostali su zatečeni sa kakvom je brutalnošću, bez ijednog pravno valjanog razloga, povučen ovakav potez.

Naime, Vučićeva vlast prekršila je sve postojeće zakone Republike Srbije. Prvi put Poreska uprava donosi rešenje o blokiranju računa bez ikakvog obrazloženja, bez navedenog iznosa duga za koji se računi blokiraju, kao i bez vremenskog ograničenja.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Nakon kontakata sa Evropskom komisijom, u kojima su predočene sve važne činjenice u vezi sa gušenjem medijskih sloboda u Srbiji i stanjem u Adrija medija grupi, reagovali su Johanes Han, Evropski komesar za proširenje i Ketrin Vent, šefica Odeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu za susedstvo i pregovore o proširenju.

U ime komesara Hana, Ketrin Vent poslala je pismo redakciji Newsweeka u kojem navodi da će sloboda medija u Srbiji biti posebno praćena kao i slučaj Adrija medija grupe u pogledu zloupotrebe Poreske uprave:

"Sloboda izražavanja i sloboda medija jesu temeljni stub valjanog vršenja vlasti i odgovornosti u demokratskim društvima i suštinski su deo kopenhagenskih političkih kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji. Zbog toga Evropska komisija pomno motri na situaciju u Srbiji kada je reč o medijskim slobodama.

Zajedničko stanovište Evropske unije u poglavlju 23 naglašava transparentnost, integritet i pluralizam kao ključne činioce povoljnog okruženja za upražnjavanje navedenih sloboda i kao vodič za reforme medijske scene. Osim toga, naročito je važno da pretnje upućene novinarima kao i pritisci koji se na njih vrše budu osuđeni u javnosti. Od podjednake je važnosti i to da se poštuju novinarski standardi kao i autoregulatorni medijski okvir.

Iako ne možemo komentarisati konkretan slučaj koji ste predočili, pažljivo smo razmotrili sve informacije koje ste nam dostavili u prepisci. Takođe smo primili na znanje i uzeli u obzir vašu zabrinutost i tvrdnje o nesrazmernim merama vlasti koje, u pogledu fiskalnog nadzora, sprovodi Poreska uprava Srbije.

Opšte je načelo da se vladavina prava mora poštovati i da poreski organi svoj posao moraju vršiti potpuno nepristrasno, strogo se pridržavajući nacionalnog zakonodavstva i upravnog postupka," navela je u svom pismu Ketrin Vent.

(Kurir.rs/Newsweek.rs/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track