SKANDAL U EPS: Ponovo čitaju brojila, a uvećali nam račune!
Foto: Shutterstock

POBEDILI UPRKOS AFERI

SKANDAL U EPS: Ponovo čitaju brojila, a uvećali nam račune!

Društvo -

Kompanija „Sikvester“, koja je odgovorna za ogromne iznose za struju u januaru, ponovo je na tenderu dobila isti posao i tako praktično nagrađena

Nakon afere uvećanih računa za struju koji su stigli na adrese mnogih građana Srbije u januaru, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se takav skandal neće ponoviti i da će odgovorni biti kažnjeni. Umesto da firma koja je tada napravila grešku odgovara, ona je sad praktično nagrađena!

Baš ta firma ponovo će da očitava brojila za struju, jer je konzorcijum s kompanijom „Sikvester“ na čelu pobedio na novom tenderu EPS. EPS još uvek krije od javnosti da li je konzorcijum za propuste kažnjen i navodi da su oni svoj izveštaj prosledili MUP.

Šta se desilo s ugovorom

- Izabran je ponuđač koji je jedini dostavio ispravnu ponudu i ispunio sve uslove predviđene tenderom. Na ovaj javni tender pristigla je još jedna ponuda, koja nije bila ispravna. Prethodni ugovor je prestao da važi i to je jedini razlog raspisivanja novog tendera - naveli su za N1 u EPS.

foto: Fonet

Međutim, član Nadzornog odbora EPS Branko Kovačević za BIRN je izjavio da prethodni ugovor nije istekao, već da je raskinut zbog propusta u očitavanju brojila. Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da je ovim postupkom pomenuta firma, umesto da bude kažnjena - nagrađena.

- Tako će biti sve dok se ne uvede ozbiljan sistem negativnih referenci. Generalno imamo taj problem, na primer, firme u javnim nabavkama kasne, ne izvode radove u skladu sa dinamikom, ne isporučuju kvalitet koji su ugovorile, a opet dobijaju poslove i nikom ništa. Ne postoji nikakva ozbiljna selekcija i rangiranje, mora da se napravi crna lista firmi koje ne bi smele da imaju posla sa državom - smatra Dobrašinović.

Mutne radnje

On dodaje da su te firme, koje nakon brojnih propusta i dalje pobeđuju, privilegovane:

- To su firme koje su blisko povezane sa osobama koje su opet u nekoj bliskoj vezi sa ljudima sa vrha države, što je sigurno slučaj i sa ovom firmom koja će opet očitavati brojila.

Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija kaže za Kurir da to što EPS ponovo bira iste firme s kojima je u januaru javno bio nezadovoljan dokaz da novi tender nisu dobro pripremili:

- Verovatno nisu izvukli pouke, pa nisu najbolje uredili novi postupak kako bi se što bolje obezbedio novi ugovor.

Dejan Jeremić

RADILI SMO KAKO TREBA

Dejan Jeremić iz konzorcijuma „Sikvester“ rekao je za N1 da oni ni u jednom trenutku nisu izašli iz ugovornih obaveza sa EPS:

- Ugovorne obaveze jasno predviđaju i kaznene odredbe ako se ugovor ne poštuje. Naša dozvoljena greška prilikom očitavanja bila je 0,1 procenat po ugovoru. A ako se dobro sećam, opravdanih reklamacija u januaru je bilo nešto ispod 0,05 odsto.

Kurir / Mina Branković

Foto: Shutterstock, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantno! Zaštitnik građana ima striptiz-klub? Pogledajte šta nam je on rekao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja