ŽENE TRAŽE SISTEMSKU BORBU PROTIV NASILNIKA: Krivi su svi, od sudija do predsednika
Foto: Dragana Udovičić

VAPAJ

ŽENE TRAŽE SISTEMSKU BORBU PROTIV NASILNIKA: Krivi su svi, od sudija do predsednika

Društvo -

Jače obezbeđenje u centrima za socijalni rad neće zaustaviti monstrume, ukazuje Hajrija Ramadani, koja smatra da, osim direktorke centra, treba da bude smenjen i načelnik policije, koji nije reagovao na prijave

Nakon monstruoznih ubistava koja su se nedavno desila ispred beogradskih centara za socijalni rad na Novom Beogradu i Rakovici, od danas će, kako je najavljeno, biti pojačane mere bezbednosti ispred ovih ustanova.

Međutim, iako se nadležni deklarativno gnušaju od ovih zločina i obećavaju bolju zaštitu korisnika, sagovornici Kurira upozoravaju da su najavljene promene kozmetičke, te da neće dovesti do toga da žene i deca budu zaštićeni od sličnih tragedija.

foto: Printscreen

Hajrija Ramadani, predsednica udruženja žrtava nasilja Hajr, koja je bila meta nasilnika, smatra da država ne radi na suštinskom rešavanju problema.

Lanac odgovornosti

- Ne može se samo pojačati obezbeđenje, moraju se i druge institucije osnaživati. U vezi s ovim tragičnim slučajevima svi su podbacili - od sudije, preko policije do predsednika države. Ako je smenjena direktorka centra, onda bi trebalo da budu smenjeni i načelnik policije u Rakovici, koji nije reagovao na prijave žrtve, sudija, nadležni u „Lazi Lazareviću“ i svi drugi u lancu - ističe ona.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, slaže se s tim da je centrima neophodan veći broj radnika obezbeđenja, ali ona ističe da je to samo jedan od problema, i to ne najveći.

- Do nedavnih tragedija je došlo pre svega zbog toga što su timovi u centrima za socijalni rad loše procenili rizik. Povećanje i pojačanje obezbeđenja je svakako potrebno, ali se mora raditi i na drugim stvarima, između ostalog na proceni rizika i boljoj kontroli rada opštinskih centara - navodi Stanojevićeva i dodaje da smena doskorašnje direktorke Gradskog centra za socijalni rad Mikaine Stevanović nikako ne rešava problem zaštite žrtava.

Kolateralna šteta

Stevanovićeva juče nije želela da komentariše svoju smenu, kao ni navode da je zbog samopromocije vlasti završila kao kolateralna šteta.

Podsetimo, Olga Lovrić (39) poginula je 5. jula na Novom Beogradu nakon što joj je bivši suprug zadao više udaraca kamenom u glavu. Nedelju dana kasnije Marko Nikolić je u Centru za socijalni rad u Rakovici mučki ubio suprugu Maju Đorđević i njihovog sina (4) i ranio troje radnika Centra za socijalni rad.

foto: Marina Lopičić

Ðorđević ponosan

IMAMO CENTRE KOJI DOBRO RADE

Zoran Đorđević, ministar za socijalna pitanja, pohvalio se juče da u Srbiji postoje i centri za socijalni rad koji dobro rade.

- Imamo primere dobre prakse u Pirotu, Leskovcu, Jagodini, na koje treba da se ugledaju i druga mesta, da budu tako uređena - rekao je ministar Zoran Đorđević i najavio donošenje novog pravilnika koji će regulisati viđanje roditelja s decom u kontrolisanim uslovima.

Nadležni ćute

DODATNE MERE NEPOZNATE

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali juče je najavio da će centre za socijalni rad od danas čuvati dvostruko veći broj radnika obezbeđenja:

- Uradićemo sve što je u našoj nadležnosti kako bi se postigla puna reforma Gradskog centra za socijalni rad i svih njegovih odeljenja, kako se više nikada ne bi dogodili tragični događaji poput onih u Novom Beogradu i Rakovici.

Ipak, u PR službi Grada Beograda nismo dobili odgovore koliko će radnika od danas biti angažovano, zašto to nije urađeno ranije i koje će konkretne mere još preduzeti da zaštite korisnike.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Marina Lopičić, Printscreen, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track