Najnovije vesti

VOZAČI, IZLUĐIVALE SU VAS TABLICE SA Ć, Č, Š, Ž? One uskoro odlaze u istoriju, ali to nije jedina promena
Foto: Marina Lopicic.

Registracije ubuduće bez slova sa kvačicama

VOZAČI, IZLUĐIVALE SU VAS TABLICE SA Ć, Č, Š, Ž? One uskoro odlaze u istoriju, ali to nije jedina promena

Društvo

Registarske tablice ubuduće će biti bez suglasnika Č, Ć, Š, Ž, Đ i slova koja ne pripadaju srpskom pismu - Y i W, a slovo X ostaje.

foto: Marina Lopičić

Poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, izbacuju se ova slova sa dijakritičkim znacima koja su posebno nervirala vozače i zadavala im probleme, posebno pri plaćanju parkiranja.

DOKLE VIŠE?! NOVI UDAR NA VOZAČE: Registracija skuplja i do 12.000 dinara!

"Odredbe člana 5, 7, 8 ,9 i 10 Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor", navode iz MUP-a i napominju da se ova odluka o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo.

Sadašnje tablice sa Š i Đ važe do isteka roka

Kako dodaju, navedena izmena znači da će se ubuduće za navedene vrste vozila izrađivati i izdavati registarske tablice koje u registarskoj oznaci ne sadrže navedena slova.

foto: Filip Plavčić

"Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate", objašnjavaju iz MUP-a.

Dobra vest: Tablice važe devet godina

Interesantno je da iz novog pravilnika, objavljenom u Službenom glasniku 21. jula 2017. godine, nije izuzeto X, koje će se i dalje nalaziti na novim tablicama.

Izmenjen je i čan 29, gde se umesto reči sedam nalazi devet, te se pravo korišćenja izabranih znakova na registraskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine.

(Kurir.rs/Blic/M Rodić/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Reporteri Kurira sa presretačima

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...