DOTAKLI SMO DNO! SIROTINJA PRITISLA SRBIJU: Gladni građani kradu da PREŽIVE!
Foto: Profimedia

OVO JE TUŽNA REALNOST

DOTAKLI SMO DNO! SIROTINJA PRITISLA SRBIJU: Gladni građani kradu da PREŽIVE!

Društvo -

Po prodavnicama u poslednje dve godine krađe porasle do 12 odsto, a ljudi pokušavaju da bez plaćanja iznesu hranu, piće, žilete, baterije...

Suhomesnati proizvodi, kafa, parfemi, žileti i baterije najčešće se „lepe za ruke“ kupaca, koji sve masovnije kradu po prodavnicama i velikim trgovinskim lancima. I to čine najviše zbog nemaštine.

Gladni građani pokušavaju da iznesu sve što bi im koristilo da prežive, od hrane do robe koju bi mogli da preprodaju. Trgovci se trude da motre na one koji pokušavaju da otuđe robu s rafova, ali često bez uspeha uprkos video-nadzoru.

- Kradu svi. Jednu kategoriju čine deca, koja kradu iz radoznalosti i adrenalina, i penzioneri, koji obično uzimaju jeftinije proizvode - keks, kafu, začine, alevu papriku. Drugu kategoriju čine oni koji kradu skuplju robu za preprodaju poput nes-kafe, „milka“ čokolada, slajs pakovanja delikatesa, skuplje paste za zube, kreme za lice i druge kozmetičke preparate. U posebnoj su kategoriji oni koji kradu za lične potrebe ono što ne mogu da priušte poput skupih sapuna, kozmetičkih preparata, parfema, a krade se čak i skupa prehrana poput maka za kolače - kaže Jelena Milanović, direktor maloprodaje u trgovinskom lancu DIS.

foto: Printscreen

A koliko je sirotinja pritisla građane Srbije, najbolje svedoči to što se sve više krade na vagi na zelenoj pijaci u marketima.

- To su obmanjivači koji kupuju robu na meru i markiraju je kao jeftiniju. Na primer, uzmu indijski orah, a kucaju šifru za kikiriki jer je razlika u ceni trostruka. Krađe su konstantne, a njihov broj se u poslednje dve godine povećao za oko 12 odsto. Nama se gubici na popisu kreću od 0,5 do 0,8 odsto u odnosu na ostvaren promet. Posebno je kritičan Beograd, gde procenat gubitaka ide i do 1,5 odsto. Trećinu gubitaka čini konzumacija proizvoda u okviru same radnje koji i ne stignu do kase - ističe Milanovićeva i naglašava da je najkritičnija zima jer se tada mnogo robe sakrije u zimskim jaknama i kaputima.

I u ostalim trgovinskim radnjama potvrđuju da nemaju načina da spreče kupce da kradu i naglašavaju da se stavljanje senzormatika ne isplati.

foto: Printscreen

Vera Vida, Centar za zaštitu potrošača

BEDA POVEĆALA PROBLEME

Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača ističe dva glavna razloga za sve učestalije krađe po prodavnicama.

- Prvi razlog je ekonomska situacija u kojoj se potrošači nalaze i zato što ne mogu sve da priušte pribegavaju krađi. Oni znaju da trgovci nemaju pravo da ih pretresaju i da za ukradenu robu u vrednosti do 5.000 dinara ne odgovaraju, osim ako trgovac ne podnese prijavu. Drugi uzrok krađa je to što je nekima to zanimanje - kaže Vida i dodaje da su i sami prodavci krivi za to što se krade jer nemaju osoblje koje bi nadgledalo kupce.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Profimedia, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track