SRAMOTA: Er Srbiji država dala 150 miliona evra, a sad otpuštaju radnike!
Foto: Beta

DRŽAVA NE ŠTITI ZAPOSLENE U ER SRBIJI

SRAMOTA: Er Srbiji država dala 150 miliona evra, a sad otpuštaju radnike!

Društvo -

Naredne nedelje otpustiće 30 radnika iz Beograda i predstavništava u Novom Sadu, Nišu i Užicu, a nova otpuštanja mogla bi da uslede već za koji mesec

„Er Srbija“, kompanija koju je vlast najavila kao „posao veka“ i dala joj najmanje 150 miliona evra iz budžeta, naredne nedelje otpustiće 30 radnika iz centrale u Beogradu i predstavništava u Novom Sadu, Nišu i Užicu, a nova otpuštanja mogla bi da uslede već za koji mesec, saznaje Kurir.

Posle najnovijih otkaza, kompanija, u kojoj država ima 51 odsto akcija, a ostatak „Etihad ervejz“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u odnosu na početak poslovanja 2014. imaće oko 320 zaposlenih manje. Inače, „Er Srbija“ od osnivanja dobija ogromnu pomoć države, pa je na početku poslovanja dobila 8,3 milijarde dinara ili oko 70 miliona evra, u 2015. još 50 miliona, a u dva navrata Vlada Srbije je donosila odluke da avio-prevozniku Aerodrom „Nikola Tesla“ oprosti dug od 40 miliona dolara.

Otkaz mejlom

Ali izgleda da sve to nije bilo dovoljno. Najveći broj otpuštenih, kako se može videti iz odluke o otpuštanjima, koju je potpisao Dane Kondić, direktor „Er Srbije“, dolazi iz komercijale i finansija, a čak 19 njih ima 50 i više godina.

- Dobio sam mejl u kom sam obavešten da od sledeće nedelje prestajem da radim, posle 21 godine u firmi. A govore da je firma u ekspanziji, da odlično posluje, da nam cvetaju ruže. Gde su sad ti političari koji su rezultate „Er Srbije“ nazivali rekordnim i istorijskim?! Ako tako dobro radimo, zašto dobijamo otkaze?“ Čujemo da ovo nije kraj, da će još nekoliko stotina radnika ostati bez posla. Sledeći su piloti, stjuardi, stjuardese... Sprovodi se polako ideja da „Er Srbija“ postane lou-kost prevoznik - kaže jedan od otpuštenih radnika koji nije želeo da mu se pominje ime.

Bacanje para iz budžeta

Da situacija u nacionalnom avio-prevozniku nije ružičasta, potvrdio je i Dane Kondić, direktor „Er Srbije“. On je u pismu povodom otpuštanja sindikatima rekao da je firma sprovođenjem odgovarajuće poslovne i kadrovske politike sačuvala radna mesta za najveći broj zaposlenih, ali je i pored toga deo radnika morao da bude proglašen viškom.

- U skladu sa poslovnom strategijom i poslovnim ciljevima, postoji potreba da se restrukturiranjem organizacije rada i strukture zaposlenih smanje troškovi poslovanja - navodi se u odluci o otpuštanju koju je potpisao Kondić.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Kurir da otpuštanje 30 radnika, uz nadu da se otpuštaju nepotrebni partijski kadrovi, a ne stručnjaci, neće konsolidovati jednog od najvećih srpskih gubitaša.

- To je najviše 300.000 evra manji trošak, što je nekoliko promila gubitaka „Er Srbije“. Reč je o kolosalnom bacanju oko 200 miliona evra iz budžeta, dve godine po 80 miliona evra subvencija i gubitak u poslednje dve godine - podsetio je Stevanović.

„Er Srbija“ nije odgovorila na pitanja našeg lista o otpuštanjima.

foto: Fonet

Ana Brnabić

NE MEŠAM SE U NJIHOV RAD

Nemam nikakvu bojazan za „Er Srbiju“ i ne bih se mešala u eventualnu odluku njenog menadžmenta da otpusti 30 radnika, izjavila je juče predsednica Vlade Ana Brnabić i istakla da je najvažnije da ta kompanija posluje pozitivno i po tržišnim uslovima.

foto: Nebojša Mandić

Loši poslovni rezultati „Etihada“

GUBITAK U 2016. GODINI 1,87 MILIJARDI DOLARA

„Etihad“ je pre dva dana objavio poslovne rezultate za 2016, prema kojima je u gubitku 1,87 milijardi dolara. Kao razlog kompanija je navela troškove za amortizaciju letelica i troškove vezane za udeo u avio-kompanijama „Alitalija“ i „Er Berlin“.

Profit ove kompanije u 2015. bio je 103 miliona dolara. „Etihad“ ima udeo od 49 odsto u „Alitaliji“, 29 odsto „Er Berlina“, 40 odsto „Er Sejšela“, 19,9 odsto „Virdžin Australije“ i 24 odsto indijskog „Džet ervejza“.

foto: Dragana Udovičić

Šta je govorio predsednik Nadzornog odbora

MALI VELIČAO „ER SRBIJU“, A SAD MU OTPUŠTANJA NORMALNA

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora „Er Srbije“ i gradonačelnik Beograda, potvrdio je juče da će biti otpuštanja zbog racionalizacije troškova poslovanja i povećanja profita. - Sve je to normalno - dodao je on.

Inače, pre nekoliko meseci Mali je izjavio da je 2016. bila istorijska za „Er Srbiju“.

- Razvoj „Er Srbije“ u neraskidivoj je vezi sa razvojem Srbije, u kojoj je ove godine zabeležen nezapamćen privredni rast - dodao je Mali.

Kurir / Vladimir Spasić

Foto: Dragana Udovičić, Fonet, Beta, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track