SUNOVRAT! RADNIKE IZBACUJU NA ULICU: Er Srbija otpušta još 650 ljudi?
Foto: Zorana Jevtić

Država pušta radnike niz vodu

SUNOVRAT! RADNIKE IZBACUJU NA ULICU: Er Srbija otpušta još 650 ljudi?

Društvo -

Zaposleni će na ulicu biti izbačeni bez ičega, jer se u kolektivnom ugovoru koji je potpisan sa Arapima ne pominje socijalni program, tvrdi sindikalac Dragan Marjanović

„Er Srbija“ namerava da u narednom periodu otpusti polovinu zaposlenih, odnosno oko 650 ljudi, nakon čega će se taj „posao veka“ pretvoriti u „propast veka“, tvrde sagovornici Kurira.

Od kompanija, u kojoj država ima 51 odsto akcija, a ostatak „Etihad ervejz“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, radne knjižice će već od 1. avgusta dobiti 30 radnika iz komercijale i finansija, o čemu je Kurir juče pisao, ali po svemu sudeći, to je tek početak masovnog rezanja radne snage.

- Prema nezvaničnim informacijama, oko 50 odsto od 1.300 zaposlenih, koliko ih je u „Er Srbiji“ bilo na kraju 2015, planiraju da otpuste, što očigledno govori o tome da se nešto ozbiljno dešava s kompanijom. Nelogično je da je to uspešna kompanija, a da mora da otpušta radnike. Ako je uspešna, radnici su zaslužni za to i trebalo bi im povećati zarade, a ne da ih otpuštate dok, s druge strane, rukovodiocima delite enormne zarade - kaže za Kurir Dragan Marjanović, sekretar Konfederacije slobodnih sindikata, koji je učestvovao u pregovorima o kolektivnom ugovoru po dolasku „Etihada“.

On upozorava da bi radnici na ulicu mogli biti izbačeni bez ičega, jer se u kolektivnom ugovoru koji je potpisan po dolasku Arapa nijednim slovom ne pominje socijalni program.

- Tada su nas ubeđivali da nema potrebe da se pregovara o socijalnom programu jer je „Etihad“ uspešna kompanija, plate će rasti, neće biti otpuštanja. Zato sindikati već nekoliko meseci pokušavaju da pregovaraju s menadžmentom da vidimo, ako mora da dođe do racionalizacije, kolike će biti otpremnine, ali osim neformalnih razgovora, ništa nije postignuto - ističe Marjanović.

foto: Nebojša Mandić

Iako je u kompaniju koju je vlast najavila kao „posao veka“ upumpano najmanje 150 miliona evra iz budžeta, stručnjak za stana ulaganja Milan Kovačević ističe da su samo naivni mogli verovati da će se ulagači truditi da zapošljavaju radnike i povećavaju plate:

- To nije realno očekivati. Cilj svakog ulagača je da mu što manje radnika obavi posao i da dobije što više para nazad. Ne možete zamerati vlasniku kompanije što hoće da stvori uslove za uspešno poslovanje, već treba kritikovati Vladu što nas je lagala.

Slavica Tomčić

Dveri

RUŠI SE NAPREDNJAČKA KULA OD KARATA

Povodom otpuštanja radnika u „Er Srbiji“ oglasio se i srpski pokret Dveri, koji u saopštenju ističe da ih nisu iznenadile vesti o masovnom odlasku i otpuštanju radnika iz te kompanije:

- Samo je bilo pitanje kad će i ova naprednjačka kula od karta da se sruši. A samo sa koliko žara je Vučić obmanjivao javnost o „Er Srbiji“ i „Etihadu“, o letovima za Njujork... Jasno je svima bilo da je i „Er Srbija“ gubitaš - ocenjuju Dveri i dodaju da se Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i predsednik NO „Er Srbije“, stavlja na stranu profita, a ne zaštite radnika.

„Er Srbija“

PROMENE RADI VEĆEG PROFITA

Iz kompanije „Er Srbija“ nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa masovnim otpuštanjem zaposlenih, ali je u saopštenju medijima ta kompanija priznala da će doći do racionalizacije radi ušteda u poslovanju i negirala da će biti pretvorena u lou-kost kompaniju:

- U „Er Srbiji“ dešava se niz promena čiji je cilj da se postignu ekonomičnije poslovanje, veće uštede i povećanje profitabilnosti u jednoj veoma konkurentnoj industriji sa mnogo izazova... Mere racionalizacije doprineće boljoj organizaciji rada, uz optimalno korišćenje ljudskih resursa i uštede u poslovanju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Gašić zloutrebljava BIA za obračun za Vučićevim neistomišljenicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track