ŠAMAR ZA ILINDAN: SPC ne pušta Makedonce u Prohor Pčinjski
Foto: Fonet

ODBIJENA DRŽAVNA DELEGACIJA

ŠAMAR ZA ILINDAN: SPC ne pušta Makedonce u Prohor Pčinjski

Društvo -

Nadležni crkveni organ, iz razloga koji su dobro poznati, a nisu se promenili već niz godina, nije odobrio posetu toj državnoj delegaciji

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da nije odobrila posetu državnoj delegaciji Makedonije manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, na praznik Svetog Ilije, iz već dobro poznatih razloga.

- Povodom zahteva da zvanična državna delegacija Republike Makedonije na praznik Svetog proroka Ilije učini posetu manastiru Svetog Prohora Pčinjskog sa svojim programima i porukama, nadležni crkveni organ, iz razloga koji su dobro poznati, a nisu se promenili već niz godina, nije odobrio posetu toj državnoj delegaciji - navodi se u saopštenju SPC.

Ozbiljniji spor između SPC i makedonskih vlasti oko proslave Ilindana počeo je posle raspada zajedničke države, zbog, kako je navođeno iz SPC, pokušaja da makedonske vlasti proslavu u Prohoru, umesto u slavu sveca, zloupotrebe za veličanje makedonske države i makedonskog nacionalizma. Sukob je eskalirao nakon proglašenja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve i progona sveštenstva Ohridske eparhije.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track