TRGOVINSKI RAT NA POMOLU: Hrvatska krši SSP, Srbija se žali Briselu
Foto: Dado Đilas

BARIJERE

TRGOVINSKI RAT NA POMOLU: Hrvatska krši SSP, Srbija se žali Briselu

Društvo -

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija

Srbija će od Evropske komisije tražiti da se preispita odluka Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je agenciji Beta rekao da Hrvatska tom odlukom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji Srbija ima s EU, kao i pravila i principe Svetske trgovinske organizacije. Ljajić je najavio da će Srbija kontaktirati i sa zemljama regiona koje su takođe pogođene tom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred EK radi zaštite ekonomskih interesa. Potvrdio je da se povodom odluke Hrvatske već sprovode neke mere koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Tako se taksa umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 (270 evra).

Kurir / E.K.

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SVE JE POČELO OD ČOKOLADE: Kako je ponovo zahladnelo između Srbije i Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja