BRUKA: Para za lekare ima, ali ih drugi otimaju!
Foto: Shutterstock

DOKTORI PROTIV KORUPCIJE UPOZORAVAJU

BRUKA: Para za lekare ima, ali ih drugi otimaju!

Društvo -

Izdvajamo za zdravstvo oko milijardu i po evra više od susednih država. Međutim, taj novac nestaje zbog neefikasnosti sistema, kaže doktor Draško Karađinović

Oko 1.000 lekara u Srbiji i duplo više medicinskih radnika svake godine ode da radi u inostranstvo zbog malih zarada.

foto: Fonet

Draško Karađinović iz NVO „Doktori protiv korupcije“ kaže da novca za povećanje plata ima, ali da se ta sredstva rasipaju u sistemskoj korupciji.

- Srbija izdvaja za zdravstvo oko milijardu i po evra više na godišnjem nivou od susednih država. Međutim, te pare nestaju zbog sistemske korupcije u zdravstvu i neefikasnosti sistema - upozorava Karađinović, koji kaže da je potpuno logično što doktori i medicinski radnici odlaze da rade u Nemačku i druge zemlje zapadne Evrope, gde su plate i šest puta veće nego kod nas i gde se njihov rad poštuje:

- Lekari rade izuzetno odgovoran posao i potpuno bi logično bilo da primaju plate koje su tri-četiri puta veće od republičkog proseka. To se, naravno, odnosi na one koji odgovorno leče pacijente, a ne na one koje sede u kojekakvim komisijama.

Kako je Kurir pisao, niske zarade, preopterećenost lekara, loša organizacija i uslovi rada su razlozi što svake godine lekari napuštaju Srbiju, zbog čega pojedinim odeljenjima u zdravstvenim ustanovama u Srbiji preti zatvaranje. Paradoksalno, čak oko 2.000 lekara i nekoliko puta više medicinskih sestara na birou za zapošljavanje čeka posao.

Kurir / R. K.

Foto: Shutterstock, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI SKANDALOZNI SNIMCI VUČIĆEVE CENZURE! POSRAMLJENI RADNICI PRIZNAJU DA IM ŠEFOVI NAREĐUJU DA KRIJU KURIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja