UBI NAS ŽEGA, DOKLE OVAKO: Paklena leta do 2021. godine!
Foto: Beta/Miloš Miškov

Kao da postaju sve toplija

UBI NAS ŽEGA, DOKLE OVAKO: Paklena leta do 2021. godine!

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je na snazi crveni meteoalarm, a paklene temperature neće nas zaobići bar još nekoliko sezona. Danas i tokom vikenda živa u termometru će rasti i do 43. podeoka. Indeks UV zračenja biće od 8 do10.

foto: Beta/Dragan Gojić

Pakleni dani u Srbiji nastavljaju se do 10. avgusta! Najveći toplotni udar, po najavama meteorologa, predstoji za vikend, kada će najviše dnevne temperature dostići i 43 stepena. Rashlađenja neće biti ni noću jer živa u termometrima neće padati mnogo ispod 30 stepeni. Zbog visokih temperatura, od juče pa sve do kraja nedelje u celoj Srbiji je proglašen crveni meteoalarm, što znači da će naredna tri dana temperature prelaziti 38. podeljak Celzijusove skale. Svih ovih dana i indeks UV zračenja imaće vrlo visoke vrednosti - od osam do 10, pišu Novosti.

foto: Beta/Miloš Miškov

Danas i za vikend, vrućine će, kako kažu u Meteosu, biti "ujednačene" po gradovima, sa svega dva-tri stepena razlike. "Najnižih" 36 stepeni biće u Prištini, dok će u Beogradu, Vojvodini i gradovima zapadne i centralne Srbije dostići i 43 stepena. Samo će Kopaonik narednih dana biti "temperaturna oaza", budući da tokom dana neće biti toplije od 25 stepeni. Početkom iduće sedmice temperatura će biti nekoliko stepeni niža, a mogući su i retki kratkotrajni lokalni pljuskovi. Osveženje treba očekivati tek posle 10. avgusta.

Proglašenje crvenog meteoalarma, kako objašnjava Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, zapravo je upozorenje na opasne meteorološke pojave, u ovom slučaju na visoke temperature.

- Prognozirane temperature prelaze 40 stepeni i takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja - kaže Todorović.

foto: Beta/Dragan Gojić

- Najveće opasnosti vrebaju od požara na otvorenom, bilo da im uzročnik bude ljudski faktor ili da nastanu spontano. Ovakve vremenske prilike pretnja su i zdravima, a posebna opreznost preporučuje se hroničnim bolesnicima, radnicima na gradilištima i drugim mestima "pod vedrim nebom".

Sa svakodnevnim porastom temperatura sve je više i onih koji zbog toga negoduju jer ih nepodnošljive vreline ometaju u obavljanju svakodnevnih poslova, ugrožavaju hronične bolesnike, decu i stare...

foto: Beta/Dragan Gojić

Kao da leta postaju sve toplija...

U meteorologiji su uobičajene smene perioda češćih pojava toplijih i svežijih leta, i to je princip koji se ponavlja vekovima - objašnjava Todorović.

- Ti periodi prosečno traju oko 35 godina. A ako je za utehu, pri kraju smo perioda češćih pojava toplijih leta, koji je počeo 1986. godine, a procenjuje se da će trajati do 2021. Analize ukazuju da će od početka treće decenije ovog veka ponovo uslediti tridesetpetogodišnji period svežijih leta.

I dok se svi bore sa vrućinom, vatrogasci moraju da se hvataju u koštac i sa požarima. Požar kod Mionice stavljen je pod kontrolu, ugašen je i onaj kod Kladova, ali je izbio novi prema Negotinu, gde gori oko 150 hektara niskog rastinja.

foto: Beta/Dragan Gojić

Sa vrelim avgustovskim suncem bore se i pripadnici Vojske Srbije stacionirani na Velikom ratnom ostrvu, nedaleko od kupališta Lido. Još 19. juna na tom mestu je postavljen 360 metara dug pontonski most, koji je za pešake otvoren svakog dana od osam do 20 časova.

Dok sugrađani sa neskrivenim simpatijama pozdravljaju vojnika na straži sa zemunske strane mosta, kapetan Aleksandar Mićanović, čija je smena počela pre pet dana, ističe da su uslovi za život vojnika u logorskom prostoru prihvatljivi, uzevši u obzir paklene vrućine.

foto: Beta/Dragan Gojić

Zadatke uglavnom obavljamo u ranim jutarnjim časovima, pa smo tako jutros ustali u četiri i produžili most, pošto je nivo Dunava narastao u poslednjih nekoliko dana - priča kapetan Mićanović. - Most svakodnevno pripremamo pre dolaska posetilaca, očistimo ga i prilagodimo dužinu. Posle jutarnjih zadataka, deo posade ostaje u uniformama, spreman za eventualno reagovanje ako dođe do bilo kakvih problema, a vojnici koji su van dužnosti odmaraju se ili spavaju.

Rekordne vrućine

Predviđene vrućine za predstojeći vikend sa dnevnim temperaturama od 40 do 43 stepena Celzijusa biće na par stepeni od apsolutnih rekorda s kraja jula 2007. - podsećaju u Meteosu.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

- U Beogradu je 24. jula 2007. bilo 43,6 stepeni, a u Smederevskoj Palanci čak 44,9. Rekord za osmi mesec u Beogradu je 41,8 stepeni, zabeležen 12. avgusta 1921. Sutra i u nedelju mogu biti zabeležene druge ili treće najviše vrednosti temperatura ikada u Srbiji, a mogu biti oboreni i rekordi.

Požari u Srbiji pod kontrolom, angažovano 400 vatrogasaca

Svi požari u Srbiji su trenutno pod kontrolom i oko 700 vatrogasaca spasilaca angažovana je u vanrednim događajima, od čega više od 400 interveniše na gašenju požara. Požari su zahvatili šumu, suvu travu i nisko rastinje u pojedinim opštinama u Srbiji, saopštio je MUP. Požar na teritoriji Kladova, u mestima Urovica, Grbovičko polje i Kilom su lokalizovani i u toku je dogašivanje. Takođe, požar u rejonu sela Davidovac, koji je zahvatio oko 100 hektara suve trave i niskog rastinja kroz hrastovu i borovu šumu, zagašen je i kontrolisan. Trenutno nema otvorenog plamena.

MUP apeluje na građane da ne pale travu, smeće i nisko rastinje na otvorenom prostoru, na obradivim površinama i u blizini šuma, zbog izazivanja opasnosti po bezbednost građana i imovine.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakao za vikend! Ne izlazite iz kuće ako ne morate

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track